Het economische herstel zet stevig door, de zoektocht naar rendement duurt voort en de huizenprijzen stijgen alsmaar door. In het Overzicht Financiële Stabiliteit beschrijft De Nederlandsche Bank deze kwetsbaarheden, die vooral gerelateerd zijn aan risicovol gedrag op financiële markten en op de woningmarkt.
Woningmarkt verder oververhit
De stijging van de huizenprijzen is dit jaar in een verdere stroomversnelling geraakt. Waar de afgelopen vijf jaar sprake was van een stijging van gemiddeld 8% per jaar, zien we recent stijgingen van meer dan 15% op jaarbasis in bijna het gehele land. De huizenprijzen stegen in Nederland ook duidelijk harder dan in de meeste andere Europese landen. Als gevolg van oververhitting op de woningmarkt vertonen kopers risicovoller leengedrag, wat tot risico’s in de hypotheekportefeuilles van financiële instellingen leidt. Huizenkopers, vooral starters, lenen vaker (bijna) maximaal ten opzichte van hun inkomen of woningwaarde. Ook lenen kopers weer meer aflossingsvrij, wat herfinancieringsrisico’s met zich meebrengt.
Belasten eigen woning
Weg met de belastingvoordelen voor huiseigenaren is de oproep van Klaas Knot maandag aan het nieuwe kabinet. DNB is ook voorstander van het belasten van de eigen woning in box 3 bij de inkomstenbelasting, en niet in box 1. Eerder pleitte het Internationaal Monetair Fonds hier al voor.
Wie flinke overwaarde heeft, zou hierdoor mogelijk een stuk duurder uit zijn. Maar volgens Knot kunnen de tarieven van de inkomstenbelasting dan juist omlaag. „We vinden niet dat de eigen woning een melkkoe moet worden om belasting te genereren. Maar op de huidige manier blijft een heel groot deel van het vermogen van Nederlandse huishoudens buiten het zicht van de Belastingdienst. Als we grote delen vrijstellen van belasting, dan wordt er elders meer geheven”, zegt Knot. Volgens hem zijn de tarieven van de inkomstenbelasting in Nederland mede hierdoor zo hoog. ‘Het is een verdelingsvraagstuk. Wat willen we zwaarder belasten? Inkomsten uit werk? Of inkomsten uit vermogen?’
Volgens Vereniging Eigen Huis is „juist de door de Europese Centrale Bank kunstmatig laag gehouden rente de belangrijkste prijsopdrijvende factor en niet de renteaftrek, die bij deze lage rente relatief weinig voorstelt”.
Bron: Telegraaf, 11 oktober 2021 en DNB, 11 oktober 2021
Geef een reactie