Staatssecretaris Van Oostenbruggen informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van actuele onderwerpen binnen de Douane en stuurt het jaarplan van de Douane voor 2025.
Een derde van de Europese goederenstroom loopt via Nederland, zo krijgt de Douane dagelijks circa 3 miljoen aangiften te verwerken. Jaarlijks ontvangt de Douane ongeveer € 18,5 miljard aan opbrengsten uit invoerrechten, accijnzen en verbruiksbelastingen.
In 2025 en de jaren daarna zet de Douane in op drie pijlers: sturen op maatschappelijke effecten, het realiseren van een digitale transformatie en de medewerker centraal. In het Jaarplan is daarnaast aandacht voor de aanpak van een aantal belangrijke aandachtsdossiers.
De aandachtsdossiers van 2025
Rechtsbescherming en menselijke maat
Bestrijding van ondermijnende criminaliteit
In het Regeerprogramma van het kabinet Schoof staat dat de aanpak van de georganiseerde criminaliteit wordt versterkt en dat de aanpak van uithalers bij logistieke knooppunten, zoals havens, wordt uitgebreid. Ook wordt benoemd dat de samenwerking met andere landen wordt geïntensiveerd. Daarnaast staat in het akkoord dat het streven erop is gericht de informatiedeling, inclusief waarborgen voor de privacybescherming, te verbeteren. De in het programma opgenomen voornemens betekenen naar verwachting een continuering en mogelijk zelfs een intensivering van de inzet van de Douane.
Herziening Douane Unie
De verwachting is dat de onderhandelingen in de Raad van de EU en vervolgens tussen Raad van de EU en het Europees Parlement worden afgerond in 2025.
Handhaving van de sanctiemaatregelen tegen Rusland en Belarus
Het toezicht op de EU-sanctiemaatregelen vraagt veel inzet van de Douane. Op dit moment bestaan er sanctiemaatregelen tegen meer dan 30 landen, zoals Iran, Syrië en Noord-Korea. Het handhaven van de sancties tegen Rusland en Belarus vragen de meeste inzet van de Douane. Om de sanctiemaatregelen goed te kunnen handhaven heeft de Douane tot en met 2026 extra incidentele middelen
verkregen.
Fraudebestrijding
De handel in illegale tabaksproducten en alcoholhoudende en alcoholvrije dranken is nog altijd een groeimarkt. Dat blijkt ook uit recente controles en fraudeonderzoeken van zowel de Douane als de FIOD. Dit vergt een andere aanpak. Ook in 2025 en de jaren daarna is de bestrijding van accijnsfraude een prioriteit van de Douane.
Handhaving e-commerce
De enorme volumegroei, de volatiliteit van de branche en het toenemende risico van de import van verboden goederen, maken dat er niet effectief gehandhaafd kan worden. Daarom pleit Nederland in de besprekingen met Brussel over de komende herziening van het DWU voor maatregelen om de e-commerce stroom behapbaar te maken. De onderhandelingen over de herziening van de DWU in de Raad van de EU en vervolgens tussen de Raad van de EU en het Europese parlement, worden naar verwachting afgerond in 2025.
Bron: Tweede Stand-van-zakenbrief Douane 2024, nr. 2024-0000564374 en Brief Douane Jaarplan 2025, nr. 2024-0000565826, Ministerie van Financiën, 12 december 2024.
Geef een reactie