Wat zijn cryptocurrency’s en wat moeten we ermee in de fiscaliteit? Hoe kwalificeert bijvoorbeeld de handel in deze digitale valuta? Deze en andere vragen beantwoorden mr. Marnix Veldhuizen en mr. Wesley Boldewijn in BelastingZaken Magazine.
Hoe kwalificeert de handel in cryptocurrency’s?
Een natuurlijke persoon die voor zichzelf handelt in cryptocurrency’s, is naar onze mening het best vergelijkbaar met de beurshandelaar die in zijn vrije tijd voor zichzelf handelt. De meest arbeidsintensieve vorm daarvan is ‘daytrading’: het gedurende de handelsdag (meermalen) aan- en verkopen van effectenposities. Net als daytraders zoeken ook veel handelaren in cryptocurrency’s naar ‘imperfecties’ in de markt, bijvoorbeeld (kleine) koersverschillen tussen beurzen of tussen derivaten en de onderliggende effecten.
De inkomsten die daarmee gegenereerd worden, moeten worden belast in box 3 omdat er louter een speculatief uitzicht op voordeel is waardoor het vereiste van een redelijke winstverwachting ontbreekt (Hoge Raad 9 september 2011, ECLI:NL:HR:2011:BQ2071). De handelaar die voor zichzelf in cryptomunten handelt geniet dus geen belastbare winst en kan handelsverliezen ook niet aftrekken.
De Hoge Raad heeft overigens wel één voorbehoud gemaakt: in de situatie waarbij de handelaar feitelijk een ‘market maker’ is, met andere woorden, de koers van de cryptocurrency kan beïnvloeden, kan er sprake zijn van een onderneming. In dat geval zijn de inkomsten van de daytrader niet belast in box 3, maar in box 1. Voor de meeste succesvollere cryptocurrency’s zal dat overigens niet snel mogelijk zijn.
Wat betreft de heffing in box 3 geldt volgens de fiscus dat cryptocurrency’s kwalificeren als ‘overig vermogensrecht’ (zie WOB-verzoek inzake de fiscale behandeling van cryptocurrency’s van 30 oktober 2017). Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat de vrijstelling voor roerende zaken of de beperkte vrijstelling voor kasgeld hier van toepassing is. Het is dus wel noodzakelijk om op 1 januari (0:00 uur) een overzicht te maken van de beleggingen in cryptocurrency’s. Het is in de praktijk niet zo eenvoudig om de waarde van een cryptocurrency op 1 januari te bepalen.
De meeste partijen die wallets voor cryptocurrency’s aanbieden bevinden zich buiten Nederland. Dit betekent dus dat de Belastingdienst de mogelijkheid heeft om twaalf jaar na te vorderen als iemand niet netjes opgeeft wat hij aan cryptocurrency’s heeft. En, boetevrij inkeren voor buitenlands vermogen is er sinds 1 januari 2018 ook niet meer bij.
Lees meer over de fiscale aspecten van cryptocurrency's
In BelastingZaken is er naast de handelsactiviteiten aandacht voor volgende fiscale aspecten:
- Is ‘minen’ een box 1-activiteit?
- Cryptocurrency’s en ondernemingsvermogen
- En de btw? Is een bitcoin geld?
> Download nu kosteloos het volledige artikel 'Cryptomunten en fiscaliteit'
Geef een reactie