Het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland wijst de bevoegdheid om belasting te heffen over pensioenuitkeringen toe aan het bronland. Hierdoor zal het ontvangen pensioen van zo’n 6000 Nederlands gepensioneerden die in Duitsland wonen voortaan in de Nederlandse belastingheffing worden betrokken, zo meldt het FD.
Voorheen was de woonstaat bevoegd belasting te heffen over het pensioen van haar inwoners. Doordat Nederland de ‘omkeerregeling’ hanteert, waren betaalde pensioenpremies onbelast en pensioenuitkeringen belast. Nederlanders die hun pensioen opbouwden in Nederland en hun pensioen vervolgens in Duitsland genoten, konden hierdoor dus enig voordeel behalen. Met de invoering van het nieuwe belastingverdrag, dat per 1 januari 2015 ingaat, wordt de heffingsbevoegdheid echter toegewezen aan de bronstaat. Het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland zorgt er dus voor dat Nederland een ‘passende’ belastingheffing mag claimen over het in Nederland opgebouwde pensioen.
Het parlement kan een verdrag slechts goed- of afkeuren. Het aanbrengen van een amendement is dus niet mogelijk. Hierdoor dreigt een angstscenario voor de Nederlandse pensionado’s die in Duitsland van hun pensioen genieten werkelijkheid te worden. Zij zien graag dat de belastingvrije drempel, die momenteel € 15.000 bedraagt, wordt opgehoogd tot zo’n € 50.000. Het ministerie van Financiën wil de gepensioneerden voorlopig niet tegemoetkomen. Het is immers van mening dat met het verdrag een van de doelen van het kabinet, het veiligstellen van de Nederlandse belastingclaim, wordt behaald.
Meer informatie: ‘Duitse’ gepensioneerden vinden geen gehoor bij Haagse politiek
Meer informatie: Belastingverdrag Nederland-Duitsland
Geef een reactie