Om ervoor te zorgen dat doenvermogen structureel een rol gaat spelen in het proces van wet- en regelgeving wordt een toolbox Doenvermogen ontwikkeld. Staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen laten dit weten in een brief aan de Eerste Kamer.
Het uitgangspunt is dat het doenvermogen een rol speelt als er een handeling gevraagd wordt van burgers. Omdat de fiscale wetgeving op allerlei manieren effect kan hebben op handelingen van verschillende groepen burgers is gekozen voor een aanpak op maat. Om ervoor te zorgen dat doenvermogen vanaf nu structureel een rol gaat spelen in het proces van wet- en regelgeving wordt een toolbox Doenvermogen ontwikkeld. In deze toolbox zitten methoden als gedragsanalyses, stakeholdersonderzoeken, burgerpanels, veldexperimenten, internetconsultaties, focusgroepen, enquêtes en interviews Afhankelijk van het type maatregel, de fase van het beleidsproces en wijze van betrokkenheid van burgers zullen passende tools worden gekozen.
Kan de burger er mee uit de voeten?
Er zal worden getoetst in hoeverre een maatregel acties van burgers vergt met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. In de fase van het ontwerpen van regelgeving wordt bepaald hoe keuzes aan burgers voorgelegd worden en of de maatregelen dan doenlijk zijn voor mensen. Doenvermogen wordt ook een vast onderdeel van de internetconsultaties. Tenslotte is Doenvermogen ook onderdeel van het traject van de contourennota en routekaart voor een alternatief Toeslagenstelsel.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 9 juli 2020
Geef een reactie