‘Niet het geld prioriteit geven, maar de familie en de verhouding tussen de familieleden.’ Econoom Maarten de Groot onderzocht hoe grootvermogende families hun rijkdom meerdere generaties kunnen behouden door niet het familiebedrijf te analyseren, maar de familie zelf.
Hij had contact met meer dan duizend wereldwijde grootvermogende families. De Groot concludeert dat het behouden van welvaart wordt versterkt door effectief bestuur en sterk sociaal kapitaal, en dat vermogensbehoud dus niet om geld draait.
Family governance
Uit zijn onderzoek kwamen drie duidelijke concepten naar voren: family governance (hoe gezinnen samen beslissingen nemen); sociaal kapitaal van het gezin (relaties en cohesie); en een nieuw onderwerp, de family office (entiteit met als doel het behoud van familievermogen). De belangrijkste motor achter het behoud van gezinsvermogens blijkt relationeel, in plaats van puur financieel.
Hoewel sommige families met meerdere generaties succes hebben op het gebied van vermogensbehoud, zijn de meeste anderen veel minder succesvol geweest. In een interview met de Volkskrant zegt De Groot dat het maar drie op de tien families lukt om het fortuin langer dan drie generaties vast te houden. Er is vaak sprake van een vast patroon waarbij de patriarch iets slims doet en rijk wordt. Zijn kinderen zijn vaak verkrampt, uit angst het vermogen kwijt te raken. De derde generatie maakt het geld op. Dit patroon zie je overal ter wereld ongeacht of het in rijke landen is of in arme en of er veel belasting betaald wordt of weinig
De bevindingen uit het onderzoek van De Groot zijn gebaseerd op interviews, enquêtes, observaties en contextuele gegevens van bedrijfsfamilies, waarvan er vele meer dan 100 jaar oud zijn – gezinnen met meer dan 300 leden en activa ter waarde van miljarden dollars.
Bron: Volkskrant, 12 maart 2021
Meer informatie: Promotieonderzoek VU, 12 maart 2021
Online cursus familiestichting en family governance
In deze cursus bespreekt ervaren ondernemingsrechts- en vermogensbeschermingsspecialist mr. Alycke Kootstra de verschillende mogelijkheden en bijbehorende afwegingen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leert u hoe een familiestichting en family governance kunnen worden ingericht. Daarbij uiteraard aandacht voor wijzigende wet- en regelgeving waaronder het UBO-register en wetsvoorstel Bestuur en Toezicht.
Geef een reactie