Steeds meer bedrijven hebben een budget voor werknemers om klimaatmaatregelen gedeeltelijk mee te bekostigen meldt het FD. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen.
Bedrijven nemen daarvoor klimaatfondsen op in de cao’s volgens de AWVN en coalitie Anders Reizen, een samenwerking van zeventig bedrijven met als doel een duurzaam vervoersbeleid.
Bij Achmea krijgen alle werknemers vanaf 2023 € 2500 netto om producten te kopen die een bijdrage leveren aan verduurzaming. Bij ABN Amro is er een uitkering beschikbaar van € 1000 voor driehonderd medewerkers. De uitkering loopt via de werkkostenregeling, waardoor er geen loonheffing plaatsvindt. Bij de ANWB krijgt een werknemer die met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk reist een hogere reiskostenvergoeding dan personeel met een benzineauto.
Volgens Elise Neven van ABN Amro kunnen belastingregels wel een beperking zijn. ‘Een werkgever mag slechts een bepaald percentage onbelast uitkeren. De fiscale ruimte raakt snel op.
Ook zij er juridische haken en ogen Het verlagen van de reiskostenvergoeding voor benzineauto’s pakt nadelig uit voor sommige werknemers. Is het klimaat dan reden genoeg om dat toch door te voeren?
Bron: FD, 3 augustus 2022
Masterclass Wegwijs in de Loonbelasting en werkkostenregeling
Bij de advisering en signalering rondom het loon van werknemers en gerelateerde zaken zoals de werkkostenregeling is kennis en begrip van wet- en regelgeving rondom loonheffing onmisbaar. In deze cursus worden de hoofdbeginselen van de loonheffing opgefrist en verder uitgediept.
Geef een reactie