Het kabinet heeft op 28 maart 2022 een eerste concept van het Nederlandse herstel- en veerkrachtplan naar de Tweede Kamer gestuurd met bijna veertig plannen voor hervormingen en investeringen.
Op basis van de inbreng van de Tweede Kamer, de consultatie van de belanghebbenden, en de dialoog met de Europese Commissie zal er de komende maanden gewerkt worden aan het opstellen van een finaal plan.
Het Nederlandse conceptplan bestaat uit 39 maatregelen, waarvan 23 investeringen en 16 hervormingen. Minister Kaag schrijft dat het eerste conceptplan op een aantal thema’s leunt die voor het kabinet van groot belang zijn, zoals klimaatverandering, volkshuisvesting en de arbeidsmarkt. Ook wordt geïnvesteerd in digitalisering, onderwijs en zorg en de aanpak van witwassen en belastingontduiking.
Klimaat en digitale transitie
De EU-landen werden het in 2020 eens over een coronaherstelfonds van € 750 miljard. De EU helpt met dit geld landen bij het herstel van hun economie na de coronacrisis, door de verstrekking van leningen en subsidies. EU-landen kunnen aanspraak maken op het geld door plannen op te stellen en uit te voeren waarmee zij hun economieën sterker en weerbaarder maken. Minstens 37% van de uitgaven wordt besteed aan klimaat gerelateerde investeringen en minstens 20% zal bijdragen aan de digitale transitie in Europa. Ook moeten de plannen aansluiten op de land specifieke aanbevelingen die alle EU landen in 2019 en 2020 hebben ontvangen in het kader van het Europees Semester.
Alle voorstellen samen tellen op tot een hoger bedrag dan waar Nederland aanspraak op kan maken. Het streven is om het finale plan in juni 2022 aan de Tweede Kamer te presenteren. Het ministerie van Financien is ook een internetconsultatie gestart die loopt tot 30 april 2022.
Online cursus Kosten verduurzaming en energietransitie in de winstsfeer
De onderwerpen verduurzamen en energietransitie staan de komende jaren hoog op de agenda. Dit vraagt om allerhande werkzaamheden zoals verbouwen, renoveren, vernieuwen, herontwikkelen en transformeren van vastgoed. Als belangrijke vraag komt daarbij op: welke fiscale gevolgen zijn aan de verwerking van de uitgaven voor deze werkzaamheden verbonden voor belastingplichtige lichamen en ondernemers? Tijdens deze cursus zoomt fiscalist en accountant Jurriën van der Heijden in op de fiscale verwerking van renovatie-uitgaven in de winstsfeer. Goedkoopmansgebruik staat hierbij centraal.
Geef een reactie