De Eerste Kamer overlegde 22 oktober jl. met staatssecretaris Idsinga over de door het kabinet aangekondigde btw-verhoging op sport, cultuur, media en logies. Aanleiding van het mondeling overleg was een aangenomen motie waarin wordt gepleit dit wetsvoorstel separaat van het Belastingplan 2025 te behandelen. Op deze motie reageerde het kabinet afwijzend.
Volgens staatssecretaris Idsinga is de btw-verhoging nodig om een deel van de lastenverlichting voor burgers mogelijk te maken. Het wetsvoorstel, dat deel uitmaakt van het Belastingplan 2025, wordt momenteel in de Tweede Kamer behandeld. De staatssecretaris gaf verder aan het debat eerst daar te willen voeren en erna pas in de Eerste Kamer. Idsinga noemde de btw-verhoging ‘het zuur’ waar tegenover ‘zoet’ voor burgers staat in de vorm van lastenverlichting.
De senatoren vroegen de staatssecretaris naar zijn motivatie om de motie af te wijzen. Volgens een meerderheid werd hem ‘een elegante uitweg’ geboden, namelijk om de btw-verhoging afzonderlijk, maar wel parallel, te behandelen met het Belastingplan 2025. Senator Carla Moonen (D66) stelde dat de Raad van State ‘kraakhelder’ is over complexe wetgeving met een grote impact: die dient een eigen wetstraject te krijgen.
Risico voor Belastingplan 2025
Moonen vroeg de staatssecretaris vervolgens waarom er geen impactanalyse wordt gemaakt; de verhoging raakt alle mensen die boeken of regionale kranten lezen, een museum of sportschool bezoeken. Daarnaast benadrukte de D66-senator dat het kabinet moet beseffen dat er een risico is dat de Eerste Kamer eind dit jaar het hele Belastingplan 2025 weg kan stemmen als het btw-voorstel geen eigen wetstraject krijgt. Senator Bovens vroeg of er al aan een ‘plan B’ wordt gewerkt waarin een andere manier wordt gezocht om de ruim 2 miljard te compenseren die het kabinet misloopt als de btw-verhoging niet doorgaat.
Problemen voor ondernemers
De staatssecretaris antwoordde dat er een budgettair belang is voor de btw-verhoging en er wel degelijk een impactanalyse is gepland voor 2026. Er is geen flankerend beleid, behalve voor schoolboeken. Niet op tijd invoeren van de btw-verhoging zou volgens hem vervelende problemen veroorzaken voor ondernemers. Idsinga gaf aan dat hij geen gemakkelijke boodschap bracht en de kritiek van de senatoren mee te nemen in de overwegingen. Half november buigt de Tweede Kamer zich over de btw-verhoging. De plenaire behandeling van het Pakket Belastingplan 2025 in de Eerste Kamer is gepland op maandag 9 en dinsdag 10 december 2024.
Geef een reactie