Als de bank van de dga van een bv verlangt dat hij de schuld van zijn bv aflost, verkrijgt die dga een regresvordering op zijn bv. Heeft de dga het betaalde bedrag zelf moeten lenen, dan belandt die schuld op de passiefzijde van zijn resultaatsbalans. Maar na de liquidatie van de bv gaat de schuld over naar box 3.
Een man was directeur en enig aandeelhouder van een bv die in 2001 failliet ging. De bv had nog een schuld bij de bank. Vanwege het faillissement van de bv sprak de bank in 2002 de dga aan. De dga loste de schuld van de bv af, maar moest dit bedrag zelf lenen bij de bank. In 2005 hield de bv op te bestaan. De man trok de aflossing aanvankelijk niet af. Maar hij wil alsnog de betaalde aflossing van zijn box 1-inkomen over 2015 aftrekken met toepassing van de foutenleer. De inspecteur weigert echter dit. Daarom probeert de man voor Rechtbank Noord-Nederland zijn gelijk te krijgen.
Hoofdelijke aansprakelijkstelling
De man kan voor de rechtbank geen stukken overleggen waaruit blijkt dat hier sprake is van borgstelling. Maar de rechtbank oordeelt dat wel sprake is van hoofdelijke aansprakelijkstelling. Het aanvaarden van deze aansprakelijkheid is zelfs zakelijk. De man heeft daardoor in 2002 een regresvordering op zijn bv gekregen. Deze vordering kwalificeert als ter beschikking gesteld vermogen. En dus zijn de resultaten op de regresvordering en de bijbehorende financieringsschuld in beginsel belast als resultaat uit overige werkzaamheden (ROW).
Einde tbs
Maar de rechtbank stelt ook vast dat de terbeschikkingstelling (tbs) in 2005 is geëindigd met de liquidatie van de bv. Het jaar 2005 was daarmee het laatste jaar waarin de man zijn regresvordering kon afwaarderen. Na het einde van de tbs is bovendien de lening van de bank naar het box 3-vermogen overgegaan. Strikt genomen is dus het gelijk aan de Belastingdienst. Maar de inspecteur heeft in een voorgenomen beslissing gesteld de betalingen uit hoofdelijke aansprakelijkheid vast te stellen als een verlies uit aanmerkelijk belang. Daarmee heeft hij bij de man te eerbiedigen vertrouwen opgewekt. De rechtbank oordeelt dat de man wel een verlies uit aanmerkelijk belang heeft geleden. Dit verlies kan hij omzetten in een belastingkorting.
Masterclass rc-maatregel: lenen van en aan de bv
Vanaf 2023 worden de mogelijkheden beperkt voor ab-houders om onbelast geld te lenen van hun eigen onderneming. In deze cursus behandelt mr. Almer de Beer het wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen vennootschap en het leerstuk van de onzakelijke lening.
Geef een reactie