De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij de kennisgeving vooraf van de Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen (WIB) wil afschaffen. Hierdoor kan Nederland sneller informatie over directe belastingen doorgeven aan de buitenlandse autoriteiten.
Nederland heeft met diverse landen een verdrag afgesloten over het (automatisch) verstrekken van inlichtingen die van belang zijn voor de belastingheffing. Hierdoor kan een buitenlandse belastingdienst de minister van Financiën om zulke inlichtingen verzoeken. In beginsel verplicht de WIB de minister van Financiën om vóór het inwilligen van dit verzoek eerst degene die de informatie heeft verstrekt hiervan op de hoogte te brengen. Deze plicht geldt als de informatieverstrekker in Nederland woont of is gevestigd. Degene van wie de inlichtingen afkomstig zijn, hoeft niet degene te zijn op wie de inlichtingen betrekking hebben. De kennisgeving vooraf geeft de informatieverstrekker ook de mogelijkheid om binnen tien dagen bezwaar te maken. Hij kan dan de voorzieningenrechter vragen om de uitwisseling op te schorten.
Afschaffing kennisgeving vooraf
De kennisgeving vooraf vindt echter alleen plaats als het gaat om directe belastingen. De kennisgeving vooraf is voor de btw, accijnzen, douanerechten en anderen ongeveer tien jaar geleden al afgeschaft. Deze afschaffing heeft volgens de staatssecretaris van Financiën geen negatieve ervaringen opgeleverd. De staatssecretaris constateert dat de belangrijkste uitwisselingspartners van Nederland met uitzondering van Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika, niet doen aan een kennisgeving vooraf. Bovendien meent hij dat de strijd tegen belastingontduiking sterk is gediend met het sneller en effectiever kunnen uitwisselen van inlichtingen. Hij wil daarom in het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2014 de afschaffing van de kennisgeving vooraf opnemen.
Wet: artikel 5 WIB
Meer informatie: ministerie van Financiën, 30 mei 2013, nr. DB/2013/260M
Geef een reactie