Een kind dat beide ouders verliest, komt gelukkig niet vaak voor, maar nog steeds zijn er 330 kinderen per jaar die dit overkomt. Maar je kunt geconfronteerd worden met een forse som erfbelasting waardoor je niet meer in het huis van je ouders kunt blijven wonen.
Het consumentenprogramma Kassa besteedde zaterdag 14 november aandacht aan de zaak van Milo. Zijn moeder is ongeneeslijk ziek en zijn vader is al overleden. Als zijn moeder overlijdt wil hij graag in het huis blijven wonen, wat inmiddels is afbetaald. Maar hij moet dan wel 45.000 euro erfbelasting ophoesten.
Directeur van Netwerk Notarissen Lucienne van der Geld vraagt zich af waarom je als Nederlander niet zelf mag beslissen aan wie je je erfenis belastingvrij nalaat. Deze wetgeving is geënt op een klassiek beeld. Een gezin bestaat uit man, vrouw en kinderen. Maar het Nederland van 2020 ziet er heel anders uit. Er zijn vele relatievormen die dus nu niet onder wet vallen. Deze discussie moet gevoerd worden.
Complex
De VVD heeft naar aanleiding van het verhaal van Milo Kamervragen gesteld. Staatssecretaris Vijlbrief laat aan Kassa weten dat “een vrijstelling voor wezen op zich mogelijk is. Wel is hiervoor een wetswijziging noodzakelijk. Vooralsnog is zo’n wijziging niet voorzien. Zo’n wijziging zou de erfbelasting complexer maken.” In België bijvoorbeeld is wel een vrijstelling voor wezen, maar volgens Vijlbrief is de regeling die Vlaanderen kent best ingewikkeld “Dit staat haaks op de gewenste vereenvoudiging van de belastingen.”
Minister Hoekstra mag een uitzondering maken door een beroep te doen op de hardheidsclausule. Of er dan een volledige vrijstelling gegeven wordt, is niet zeker, want in de wet staat dat het om ‘een tegemoetkoming’ gaat. Door een crowdfundingsactie heeft Milo inmiddels gelukkig voldoende geld om straks de erfbelasting te kunnen betalen.
Bron: Kassa, 14 november 2020
Geef een reactie