Het VK wil op eigen houtje af van het zogeheten Protocol voor Noord-Ierland, dat ervoor moest zorgen dat er na de Brexit geen harde grens zou komen tussen het tot het Verenigd Koninkrijk behorende Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland.
Volgens het Verenigd Koninkrijk is dit een duurzame oplossing waarbij de belangrijkste problemen aangepakt worden, het Goedevrijdagakkoord in stand blijft en de interne markt van de EU beschermd blijft. In de voorgestelde wet staat bijvoorbeeld dat door middel van verschillende kanalen een onderscheid kan worden gemaakt tussen goederen die binnen het Verenigd Koninkrijk verhandeld worden en goederen die aan de eisen van de Europese Unie moeten voldoen. Dat zou onnodige kosten en papierwerk schelen.
Bedrijven die goederen voor Noord-Ierland produceren zouden zelf mogen bepalen of ze aan de regels van het Verenigd Koninkrijk of de EU willen voldoen. Londen wil de bedrijven in Noord-Ierland dezelfde belastingverlagingen kunnen aanbieden als de bedrijven in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Ten slotte willen de Britten dat handelsdisputen door een onafhankelijke rechtbank worden opgelost en niet door het Europees Hof.
Juridische stappen
Brussel is niet blij met de eenzijdige acties van Londen. Eurocommissaris Sefcovic heeft gedreigd met juridische stappen. Maar Brussel wil er nog altijd graag met Londen uitkomen, benadrukt Sefcovic. De EU heeft volgens hem steeds begrip opgebracht voor de moeilijkheden die de afspraken teweegbrengen en voorstellen gedaan om die te verhelpen. De commissie komt binnenkort met plannen ‘voor een flexibele invoering van het protocol’. Het is nog onduidelijk hoeveel steun de Britse regering in het Lagerhuis krijgt. In het Hogerhuis kan de nieuwe wet ook op veel weerstand rekenen, is al aangekondigd.
Bron: EU-nieuws, 13 juni 2022
Geef een reactie