Zowel de EU als de VS werken aan permanente oplossingen voor toeval-Amerikanen. Staatssecretaris Van Rij informeert de Eerste Kamer en de Tweede Kamer over zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten.
Tijdens het bezoek heeft Van Rij gesprekken gevoerd met verschillende instanties, waaronder het Amerikaanse Ministerie van Financiën, congresmedewerkers, de Amerikaanse Belastingdienst (IRS), Joint Committee on Taxation en de Taxpayer Advocate Service, om aandacht te vragen voor de problemen van zogenaamde ’toeval-Amerikanen’.
Alle instanties kennen de problemen van toeval-Amerikanen. Het ministerie van Financiën en de IRS geven aan dat ze kijken naar mogelijke oplossingen, zoals mogelijke uitbreiding van de categorie ‘low risk accounts’. Nederland zal bilateraal en samen met andere Europese landen met de VS blijven praten om een permanente oplossing te vinden voor zowel oude als nieuwe bankrekeningen van toeval-Amerikanen.
Laagdrempelige onafhankelijke rechtshulp
Daarnaast werkt Van Rij aan het opzetten van laagdrempelige onafhankelijke rechtshulp voor belastingzaken. Hierbij wordt gekeken naar de werkwijze van de Amerikaanse Taxpayer Advocate Service, die de belangen van belastingplichtigen behartigt bij de IRS.
Pijler 1 en 2
Er is ook gesproken over de herziening van het internationale belastingsysteem, met name Pijler 1 en Pijler 2. Er zijn zorgen geuit over de complexiteit van de regelgeving, vooral voor ontwikkelingslanden. Wat betreft Pijler 2 heeft Nederland al een wetsvoorstel ingediend en bereidt de Belastingdienst zich zorgvuldig voor op de uitvoering van de regels.
Fiscale vergroening
Daarnaast stond fiscale vergroening op de agenda. De VS leggen de nadruk op subsidies via belastingvoordelen, terwijl de EU gekozen heeft voor een meer gedifferentieerde aanpak. Bedrijven gaven aan dat de Amerikaanse aanpak aantrekkelijk is omdat er snel geld beschikbaar is, maar er waren ook zorgen over de details en kosten. Economen bevestigden dat de Europese en Nederlandse aanpak economisch efficiënter is.
Geef een reactie