Op 17 juni 2016 hebben de EU-landen een voorlopig akkoord bereikt over het BEPS-project van de G20. De Nederlandse deelnemingsvrijstelling blijft intact.
Het pakket maatregelen tegen belastingontwijking gaat per 2019 in. Minister Dijsselbloem heeft de switch-overbepaling, die ondernemingen verplicht in Europa belasting te betalen over winstuitkeringen uit derde landen die geen of weinig winstbelasting heffen, uit het pakket weten te krijgen. Nederland was tegen de switch-overbepaling, omdat de deelnemingsvrijstelling hierdoor in gevaar zou komen. Wel is bepaald dat passief inkomen, zoals rente en royalties, uit die landen met lage belastingdruk moet worden belast in het land van de moeder. De bepaling dat het belastingtarief in het derde land minstens 50% lager moet zijn, is geschrapt.
Wat betreft renteaftrek kunnen landen hun huidige systeem handhaven tot uiterlijk 2024, tenzij voor die tijd een OESO-akkoord is bereikt over een minimumnorm voor de renteaftrek. Regels voor exitheffingen hoeven pas in 2020 in nationale wetgeving te zijn opgenomen. De maatregel die een streep haalt door hybride structuren blijft voorlopig beperkt tot de EU zelf, maar later dit jaar komt er een voorstel voor dergelijke structuren tussen EU-landen en derde landen.
Het akkoord is voorlopig, want België en Tsjechië hebben tot en met vandaag (20 juni 2016) nog tijd voor overleg met hun regeringsleiders. De verwachting is echter dat het akkoord niet meer zal veranderen.
Meer informatie: FD, 17 juni 2016
Geef een reactie