Het Europees Parlement heeft ingestemd met een aantal wetten waarmee de CO2-uitstoot in de Europese Unie sterk moet dalen. De maatregelen verplichten de EU-landen hun netto-uitstoot in 2030 met 55% terug te hebben gedrongen ten opzichte van 1990.
De 27 EU-lidstaten zetten er naar verwachting volgende week hun handtekening onder. Een van de wetten is de verdere aanscherping van het emissiehandelssysteem (ETS). Doel is dat de bedrijven duurzamer gaan produceren. Met de aanscherping van dit emissiehandelssysteem komen er minder rechten op de markt, waardoor de prijs van CO2-uitstoot steeds hoger wordt. Het aantal emissierechten moet in 2040 helemaal op nul staan. Een andere wet regelt dat als bedrijven buiten de EU hun spullen in de Europese Unie willen verkopen zij via een CO2 grensheffing (CBAM) ook moeten betalen voor hun uitstoot.
Burgers gaan ook betalen
De EU wil dat ook burgers gaan betalen voor de uitstoot die vrijkomt bij wegtransport en het verwarmen van huizen. Daarom wordt het emissiehandelssysteem uitgebreid naar gebouwen en voertuigen. Daarbij moeten tankstations en de energiemaatschappijen voor hun klanten CO2-rechten hebben. Die kosten berekenen ze door aan hun klanten. De EU heeft vastgelegd in 2050 helemaal klimaatneutraal te zijn.
Bron: NOS, 18 april 2023
Geef een reactie