Vanaf 1 januari 2017 gaan Europese belastingdiensten automatisch informatie over grensoverschrijdende rulings met elkaar uitwisselen. De Europese ministers van Financiën hebben op 6 oktober 2015 het voorstel van de Europese Commissie (EC) goedgekeurd.
Dit besluit sluit in grote lijnen aan bij het op 5 oktober 2015 gepubliceerde definitieve BEPS Actieplan dat een eind moet maken aan belastingontwijking door multinationals (zie Definitieve actieprogramma BEPS gepresenteerd). De huidige tekst in de Bijstandsrichtlijn (RL 2011/16/EU) wordt zodanig gewijzigd dat lidstaten verplicht zijn om automatisch informatie over grensoverschrijdende rulings en soortgelijke afspraken uit te wisselen. Dit geldt met terugwerkende kracht voor alle rulings en vooraf gemaakte afspraken over transferprijzen vanaf 2012. Afspraken die inmiddels weer zijn ingetrokken, maar na 1 januari 2014 zijn afgegeven, vallen ook onder de richtlijn.
Elk half jaar moeten Europese landen elkaar inzicht verschaffen in alle gemaakte belastingafspraken. De uitgewisselde informatie wordt niet openbaar. De EC beheert een centraal register dat toegankelijk is voor alle lidstaten. De Commissie heeft zelf ook toegang, maar alleen ter controle op naleving van de richtlijn. Een lidstaat kan nadere informatie opvragen indien het vermoedt dat een door een andere lidstaat verstrekte ruling consequenties kan hebben voor de eigen schatkist.
Waarschijnlijk worden rulings die zijn verstrekt aan het MKB met een omzet tot € 40 miljoen uitgezonderd, maar de precieze details daarvan zijn nog niet bekend.
Meer informatie: Europese Commissie, 6 oktober 2015
Geef een reactie