De Europese Commissie heeft besloten de tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun, te verlengen en het toepassingsgebied ervan te verruimen. Alle punten van de tijdelijke kaderregeling worden met zes maanden verlengd, tot en met 30 juni 2021, en het punt over steun voor herkapitalisaties wordt met drie maanden verlengd, tot en met 30 september 2021.
De tijdelijke kaderregeling zou aanvankelijk aflopen op 31 december 2020, met uitzondering van de herkapitalisatiemaatregelen, die tot 30 juni 2021 kunnen worden toegekend. Met deze wijziging worden de bestaande bepalingen van de tijdelijke kaderregeling met behoud van de huidige drempels verlengd met zes maanden tot 30 juni 2021, met uitzondering van de herkapitalisatiemaatregelen die worden verlengd met drie maanden tot 30 september 2021.
Doel is het voor de lidstaten mogelijk te maken bedrijven te ondersteunen in de context van de coronacrisis, in het bijzonder wanneer de tijdelijke kaderregeling tot dusver nog niet volledig kon of moest worden gebruikt, en tegelijkertijd het gelijke speelveld te beschermen. Vóór 30 juni 2021 zal de Commissie evalueren en bestuderen of de tijdelijke kaderregeling verder moet worden verlengd of gewijzigd.
Steun voor niet-gedekte vaste kosten van ondernemingen
Met de wijziging wordt ook een nieuwe maatregel ingevoerd om de lidstaten in staat te stellen ondernemingen te ondersteunen waarvan als gevolg van de uitbraak van het coronavirus de omzet tijdens de in aanmerking komende periode met ten minste 30% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De steun zal bijdragen tot een deel van de vaste kosten van de begunstigden die niet door hun inkomsten worden gedekt, met een maximumbedrag van € 3 miljoen per onderneming. De ondersteuning van deze bedrijven door tijdelijk aan een deel van hun kosten bij te dragen heeft tot doel een verslechtering van hun kapitaalpositie te voorkomen, hun bedrijfsactiviteit te behouden en hun een stevig platform voor herstel te bieden. Zo kan meer doelgerichte steun worden verleend aan ondernemingen die dergelijke steun aantoonbaar nodig hebben.
Exit van de Staat uit vroegere staatsbedrijven
De Commissie heeft ook de voorwaarden aangepast voor herkapitalisatiemaatregelen op grond van de tijdelijke kaderregeling, met name voor de exit van de Staat uit de herkapitalisatie van ondernemingen waarvan de staat vóór de herkapitalisatie een bestaande aandeelhouder was. Met deze wijziging kan de Staat zijn eigenvermogensbelang in dergelijke ondernemingen via een onafhankelijke waardering afstoten en daarbij zijn eerdere belang herstellen en daadwerkelijke mededinging op de eengemaakte markt blijven waarborgen.
Verlenging van de tijdelijke schrapping van alle landen van de lijst van landen met verhandelbare risico’s in het kader van de mededeling over de kortlopende exportkredietverzekering
Gezien het aanhoudende algemene gebrek aan voldoende particuliere capaciteit om alle economisch verantwoorde risico’s te dekken voor de uitvoer naar landen op de lijst van landen met verhandelbare risico’s, bevat de wijziging tot slot een verlenging tot en met 30 juni 2021 van de tijdelijke schrapping van alle landen van de lijst van landen met verhandelbare risico’s in het kader van de mededeling over de kortlopende exportkredietverzekering.
Meer informatie: EU, 13 oktober 2020
Geef een reactie