De Europese Commissie is akkoord gegaan met de oprichting in Nederland van een zogeheten voucherfonds. De regeling kreeg goedkeuring op grond van het tijdelijke steunkader.
Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 hebben reisorganisaties die in Nederland pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen aanbieden, vouchers (zgn. “coronavouchers”) uitgegeven aan consumenten van wie de pakketreis door de uitbraak van het coronavirus moest worden geannuleerd. Door de langdurige effecten van de coronacrisis op de reismarkt konden veel van deze coronavouchers niet worden omgeruild voor een nieuwe pakketreis op een later tijdstip.
Terugbetalen
De kredietfaciliteit van € 400 miljoen moet de betrokken reisorganisaties in staat stellen om consumenten de waarde van de coronavoucher terug te betalen, als die daarom vragen. De regeling geldt voor het hele Nederlandse grondgebied en staat open voor alle ondernemingen, ongeacht hun grootte. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) beheert de regeling. In het kader van deze regeling kunnen de betrokken reisorganisaties een lening krijgen die maximaal 80 % van hun uitstaande vouchers dekt. Het bedrag mag in geen geval € 50 miljoen per begunstigde overstijgen.
De leningen mogen alleen worden gebruikt om coronavouchers aan consumenten terug te betalen. Evenmin kan in het kader van deze kredietfaciliteit steun gaan naar andere liquiditeitsbehoeften waarmee de begunstigden misschien te maken krijgen in het kader van de uitbraak van het coronavirus.
Bron: EU, 30 maart 2021
Geef een reactie