De eerste resultaten van het onderzoek naar de fiscale regelingen gericht op bedrijfsoverdracht zijn vorige week gepubliceerd door SEO Economisch Onderzoek. Uit het kwalitatieve onderzoek volgt een aanbeveling om het doorschuiven van de stakingswinst in de inkomstenbelasting breder open te stellen. Volgens het kabinet zijn de onderzoeksresultaten echter geen aanleiding om de doorschuifregelingen aan te passen. De uitkomst van de kwantitatieve evaluatie laat nog op zich wachten; door gebrek aan data kunnen er geen harde conclusies worden getrokken.
Hoewel het onderzoek ziet op meerdere regelingen, wordt er toegespitst op het doorschuiven van stakingswinst in de inkomstenbelasting, doorschuiven van vervreemdingswinst uit aanmerkelijk belang in de inkomstenbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting (BOR).
Positief effect informatieasymmetrie
SEO concludeert dat deze informatieasymmetrie een negatieve factor is bij de verkrijging van externe financiering, waardoor bedrijfsoverdrachten bemoeilijkt worden. In het algemeen verminderen alle geëvalueerde regelingen de financieringsbehoefte, omdat door de regelingen de (directe) belastingdruk afneemt. In theorie neemt daardoor het nadelig effect van de informatieasymmetrie af. Hierdoor hebben alle geëvalueerde regelingen een positief effect op het aantal bedrijfsoverdrachten.
Doorschuiven stakingswinst IB breder openstellen
SEO geeft aan dat het gebruik van de doorschuifregelingen niet altijd voordelig hoeft te zijn. Dit is het geval, indien de discontovoet (additionele waarde gebruik doorschuifregeling) voor de waardebepaling van de doorgeschoven belastingclaim groter is dan de gemiddelde afschrijvingsvoet (afschrijvingspotentieel van de additionele waarde) die op de stille reserves van toepassing zou zijn. De uitstelregelingen in de invorderingssfeer zijn volgens SEO een alternatief voor de doorschuifregelingen en de BOR. Volgens het onderzoeksbureau is het doorschuiven van de stakingswinst in de inkomstenbelasting discriminatoir, doordat de regeling in de praktijk alleen open staat voor bedrijfsoverdrachten binnen de familie- of werknemerssfeer. Deze differentiatie impliceert een economische inefficiëntie, omdat gedifferentieerde belastingen in het algemeen meer verstorend zijn dan generieke belastingen. Zij beïnvloeden immers de keuze voor overdracht aan familie of werknemer. Dit probleem wordt versterkt door de omstandigheid dat de betreffende regeling ten goede komt aan bedrijfsoverdrachten waarvan het aannemelijk is dat de informatieasymmetrie, en dus het financieringsprobleem daar juist minder groot is (binnen de familiesfeer).
Doorschuifregelingen niet voor alle bedrijfsoverdrachten
Het voorstel van SEO om de regeling voor het doorschuiven van de stakingswinst in de inkomstenbelasting breder open te stellen, wordt niet gesteund door het kabinet. Bij het instellen van de doorschuifregelingen is bewust gekozen om de doorschuifregelingen niet open te stellen voor alle bedrijfsoverdrachten. Naast de overweging dat bij de overdracht binnen voornamelijk familieverband veelal geen liquiditeiten vrijkomen om de verschuldigde belastingen te betalen, is er volgens het kabinet een ratio om een bedrijfsoverdracht te faciliteren binnen werknemersverband. Hiermee wordt namelijk bewerkstelligd dat er een grotere kans is, dat kennis en kunde die aanwezig zijn bij de overdragende ondernemer, mee worden overgedragen aan de overnemende partij. Dat neemt niet weg dat er een kans is dat een externe overnemer een succesvollere kandidaat zou kunnen zijn. Het kabinet vindt het op basis van deze evaluatie nu niet opportuun om deze regelingen te wijzigen.
Vervolgonderzoek
Om in de toekomst (vervolg) onderzoek mogelijk te maken, neemt het kabinet de aanbeveling van SEO over om een vooronderzoek te starten wat dient te resulteren in een concreet plan dat voorziet in de verzameling en verwerking van de benodigde data voor een adequate analyse van de doelmatigheid en doeltreffendheid van met name de doorschuifregelingen en de BOR.
Meer informatie: Kamerbrief over evaluatie fiscale regelingen gericht op bedrijfsoverdracht
Geef een reactie