De huidige regeling, met de aangekondigde verhoging van de maximale onbelaste reiskostenvergoeding naar € 0,22 per kilometer per 1 januari 2024 lijkt voorlopig voldoende mogelijkheden te bieden om de variabele autokosten onbelast te vergoeden. Staatssecretaris Van Rij stuurt de Tweede Kamer het evaluatierapport over de onbelaste reiskostenvergoeding.
In dit rapport wordt de onbelaste reiskostenvergoeding op doeltreffendheid en doelmatigheid geëvalueerd. Verder wordt in dit rapport onderzoek gedaan naar mogelijke toekomstige aanpassingen aan de regeling.
De onbelaste reiskostenvergoeding wordt door de onderzoekers in hoofdzaak doeltreffend en waarschijnlijk doelmatig beoordeeld. De huidige regeling voor de onbelaste reiskostenvergoeding ondersteunt de arbeidsmarkt goed. De regeling draagt effectief bij aan een betere geografische matching van vraag en aanbod van arbeid en vergroot het arbeidsaanbod.
Milieueffecten
De onbelaste reiskostenvergoeding heeft enkele belangrijke negatieve neveneffecten, waaronder de forse bijdrage aan de congestie en de uitstoot van broeikasgas- en luchtvervuilende emissies. Zeker gezien de ambitieuze plannen die de overheid heeft op het gebied van klimaat en luchtkwaliteit, zijn dit belangrijke elementen om mee te nemen in de politieke besluitvorming over de regeling.
Werkgevers en werknemers zijn over het algemeen positief over de onbelaste reiskostenvergoeding. De administratieve lasten zijn beperkt en de regeling biedt hen de mogelijkheid om maatwerk te leveren. Hoewel de regeling een fors budgettair beslag heeft (ca. € 2,5 miljard per jaar), zijn er geen aanwijzingen dat de doelen van de regeling via een ander beleidsinstrument goedkoper kunnen worden gerealiseerd.
Het verdient wel aanbeveling om de ontwikkeling in de variabele autokosten periodiek te evalueren. Dit betekent overigens niet per definitie dat de onbelaste reiskostenvergoeding mee dient te groeien met de ontwikkeling in de autokosten, aangezien er andere beleidsmatige redenen kunnen zijn (bijv. vanuit klimaatambities) om dit niet te doen.
Het kabinet vindt het belangrijk om de resultaten van deze evaluatie en de aanbevelingen zorgvuldig te bestuderen. Om die reden komt het kabinet later dit jaar met een inhoudelijke reactie op het rapport.
Geef een reactie