Staatssecretaris Idsinga stuurt de Tweede Kamer een aantal recent uitgevoerde evaluaties en impactanalyses van fiscale klimaatmaatregelen. De staatssecretaris geeft een toelichting bij elk van de rapporten.
De conclusies en aanbevelingen van de onderzoeken zal het kabinet meenemen in de voorjaarsbesluitvorming van 2025. Het gaat om de volgende onderzoeken:
Evaluatie van de afvalstoffenbelasting
De evaluatie concludeerde dat de belasting effectief is voor budgettaire doelen, maar kan worden verbeterd met niet-fiscaal beleid en vermindering van verbrandingscapaciteit. Er is behoefte aan strenger toezicht en handhaving in de sector. Aanpassingen, waaronder tariefverhogingen, kunnen prikkels voor innovaties bevorderen. Het kabinet zal de evaluatie zorgvuldig overwegen voor de Voorjaarsnota 2025.
Onderzoek naar flexibiliteitsopties in de CO2-heffing industrie
Er zijn vier mogelijke flexibiliteitsopties uitgewerkt. Het kabinet gaat de optie van het opstellen van een handelsplatform nader uitwerken en onderzoeken hoe deze in de praktijk kan werken. In de voorjaarsbesluitvorming van 2025 zal het kabinet beslissen over verdere implementatie van flexibiliteitsopties in de CO2-heffing industrie.
Impactanalyse fiscale klimaatmaatregelen metallurgische en mineralogische industrie
Sinds 2004 bestaan er vrijstellingen in de energiebelasting voor chemische reductie, elektrolytische en metallurgische processen, uitgebreid in 2017 naar aardgas voor industriële toepassingen. Het kabinet voerde een nieuwe impactanalyse uit over het afschaffen van deze vrijstellingen, gericht op metallurgische en mineralogische processen. Onderzoek toonde aan dat verduurzaming mogelijk is door overstap naar waterstof of groen gas, elektrificatie en efficiëntiemaatregelen, met beperkte sectorgerelateerde kostenstijgingen. Het kabinet neemt de aanbevelingen van de nieuwe impactanalyse mee in de voorjaarsbesluitvorming 2025.
Impactanalyse beperken inputvrijstelling in de energiebelasting voor gebruik aardgas bij elektriciteitsopwekking
Met het pakket Belastingplan 2024 is wettelijk vastgelegd dat de inputvrijstelling in de energiebelasting voor gebruik van aardgas bij elektriciteitsopwekking stapsgewijs wordt beperkt tussen 2025 en 2030.In grote lijnen bevestigt de nieuwe impactanalyse het beeld van de beleidseffecten die vorig jaar naar zijn gekomen in de studie die vorig jaar is uitgevoerd. De maatregel verkleint het fiscale voordeel dat momenteel bestaat voor fossiele warmteproductie in wkk’s en leidt met name in de glastuinbouwsector tot een extra prikkel om de CO2-emissies te reduceren. Hier staat tegenover dat met name in de glastuinbouwsector de lasteneffecten fors zijn. Het kabinet heeft op basis van deze impactanalyse geen aanleiding om de maatregel te heroverwegen. Er is een evaluatiebepaling in de wet opgenomen, waarin is vastgelegd dat binnen twee jaar na inwerkingtreding van de wet en vervolgens ieder jaar, een verslag over de effecten van het beperken van de inputvrijstelling op de omvang van het regelbaar vermogen binnen het Nederlandse energiesysteem wordt gemaakt. Hierbij moet tevens aandacht worden besteed aan de impact op de glastuinbouw en aan de vraag of de geraamde budgettaire opbrengst van het beperken van de inputvrijstelling overeenkomt met de gerealiseerde budgettaire opbrengst.
Bron: Aanbiedingsbrief evaluaties en impactanalyses fiscale klimaatmaatregelen, nr. 2024-0000455405, Ministerie van Financiën, 7 oktober 2024
Geef een reactie