Met ingang van 2024 ging de verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken omhoog van 9 cent naar 26 cent per liter. Het doel is overgewicht aanpakken maar experts pleiten voor een andere aanpak.
De gezondheidswinst is waarschijnlijk minimaal omdat de maatregel niet consequent is doorgevoerd. Hij houdt geen rekening met de hoeveelheid suiker in dranken. Cola, waar veel suiker in kan zitten, wordt net zo zwaar belast als water met een smaakje. Terwijl water met een smaakje de gezondere keuze is.
Een van de maatregelen om het beter te doen is een ‘slimme suikertaks’: hoe meer suiker, hoe meer taks je betaalt, zegt voedingsdeskundige Van Roost. Daarom wil zij ook een belasting op voedsel met een hoog suikergehalte, zoals koek en snoep. En bij gezond voedsel, zoals groente en fruit moet de belasting juist omlaag.
Ook Taco Juriaanse van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) vindt dat de huidige aanpak te weinig oplevert. “Als je wilt dat fabrikanten minder suiker in hun producten stoppen en dat consumenten minder suiker gaan consumeren, dan moet je met de juiste prikkels komen”.
Engelse model
We kunnen beter het Engelse model overnemen, zegt Juriaanse. Dat is een stuk effectiever dan wat we nu in Nederland doen. Ook hier moeten alle producten waar veel suiker in zit worden meegenomen.
Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid laat weten dat de verhoging van de verbruiksbelasting op frisdranken ‘extra geld oplevert voor belangrijke plannen en te veel gebruik van frisdrank terugdringt. Volgens de Miljoenennota levert de belastingverhoging de staatskas jaarlijks bijna 400 miljoen op.
Geef een reactie