Familiebedrijven presteren beter dan niet-familiebedrijven doordat ze op een meer informele manier worden geleid.
Leidinggevenden nemen vaker beslissingen op basis van ervaring en intuïtie en daardoor gaat het financieel en innovatief gezien beter met ondernemingen die in familiehanden zijn. Volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit, BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank klopt het soms geschetste beeld niet dat familiebedrijven onprofessioneel worden geleid.
Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat wetenschappelijk is vastgesteld waarom familiebedrijven beter presteren. Zo richten zij hun duurzaamheidsbeleid in op basis van gesprekken met hun omgeving in plaats van volgens vaste duurzaamheidsrichtlijnen. Of hanteren familiebedrijven voor het behalen van diversiteit geen quota, maar streven ze dit doel op een wat lossere manier na.
Werknemers met innovatieve ideeën
Bij informeel management gaat het over niet-vastgelegde gewoonten en gedragsregels, waarbij managers ook besluiten nemen vanuit intuïtie en ervaring. Daarbij kiezen ze vooral doelen die passen bij de identiteit van de familie en de onderneming; die doelen koppelen ze aan gedeelde waarden en normen, en behoud van de werknemers. Bij informele praktijken draait het om werknemers die uit zichzelf met innovatieve ideeën komen, bestuurders die in alles focussen op de lange termijn en aandacht voor zingeving op de werkvloer. Is dat vaag? Allesbehalve. Minder formeel betekent zeker niet minder professioneel.
Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen
In dit onderzoek staan tien beleidsterreinen centraal. Op vijf daarvan scoren familiebedrijven significant beter dan niet-familiebedrijven: duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, aandeelhoudersrelaties, investeringstermijn en beslissingsstijl. Maar voor alle tien geldt dat ze, in sommige gevallen in onderlinge samenhang, positief bijdragen aan productiviteit, innovatie en uiteindelijk bedrijfsresultaten.
Bron: BDO, 18 mei 2022
Online cursus Familiestichting en Family Governance
In deze cursus bespreekt ondernemingsrechts- en vermogensbeschermingsspecialist mr. Alycke Kootstra de verschillende mogelijkheden en bijbehorende afwegingen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leert u hoe een familiestichting en family governance kunnen worden ingericht. Daarbij uiteraard aandacht voor wijzigende wet- en regelgeving waaronder het UBO-register en wetsvoorstel Bestuur en Toezicht.
Geef een reactie