Minister Veldkamp stuurt de Tweede Kamer een Fiche met de Achtste wijziging administratieve samenwerkingsrichtlijn belastingen (DAC9).
Het doel van de achtste wijziging van DAC9 is het opstellen van een sjabloon voor, het creëren van een grondslag en methode om de bijheffing-informatieaangifte automatisch uit te wisselen tussen EU-lidstaten om zodoende de regeldruk voor multinationals belastingplichtig in de EU te verminderen. Hiermee is het voorliggende voorstel de EU-implementatie van een akkoord over Pijler 2. De minimumbelasting treedt inwerking wanneer het effectieve belastingtarief in een jurisdictie lager is dan het minimumbelastingtarief van 15%. In dat geval dient een bijheffing plaats te vinden. De bedrijven die onder de reikwijdte van Pijler 2 vallen zijn verplicht de informatieaangifte, bestaande uit een set aan documentatie, aan te leveren bij de desbetreffende belastingautoriteit.
Wanneer alle jurisdicties dezelfde overeenkomsten gebruiken, ontvangen alle jurisdicties dezelfde informatie op een uniforme wijze. Hierdoor worden multinationals niet geconfronteerd met verschillende vereisten. Dit betekent ook dat als het raamwerk of de regels van het IF (Inclusive Framework) wijzigen, ook het raamwerk van de EU aangepast zal moeten worden. Daarom bevat het voorstel een bevoegdheidsgrondslag voor de Commissie om een gedelegeerde handeling vast te stellen die ervoor zorgt dat latere wijzigingen in het raamwerk van het IF snel verwerkt kunnen worden en geen aanpassing van de richtlijn behoeven.
Relevante belastingautoriteiten krijgen, in principe, niet de volledige informatieaangifte. Enkel het deel dat relevant voor hen is. Volgens het voorstel wisselt de belastingautoriteit in de jurisdictie van de indienende entiteit de relevante informatie automatisch uit met de relevante belastingautoriteiten die genoemd worden in het algemeen deel. In principe ontvangen alle relevante belastingautoriteiten het algemeen deel van de informatieaangifte. Daarnaast ontvangen belastingautoriteiten het jurisdictie-specifieke deel dat ziet op de eigen jurisdictie en, waar relevant, informatie over andere jurisdicties waar zij over mogen bijheffen. De Commissie heeft geen toegang tot de informatieaangiftes.
Geef een reactie