‘Een kantoor met vijf fiscalisten laat jaarlijks gemiddeld vijf ton aan omzet liggen door een inefficiënt werkproces’. Dat was een van de stellingen tijdens het Tax Tech Heroes Debat van Sdu. Ruim 300 fiscalisten bekeken het online Lagerhuisdebat dat ging over het toekomstbestendig maken van de fiscale adviespraktijk. De discussie leverde nuttige inzichten en tips op. Een samenvatting.
Fiscalisten zijn volgens onderzoek van tax tech-specialist Taxperience zeker 20% van hun tijd kwijt aan het vergaren van data voor hun klanten. Reden voor Fons Overwater, senior belastingadviseur voor MKB, om dit werk zoveel mogelijk te delegeren aan junior fiscalisten en het secretariaat. “Zo kun je al snel 50 mille besparen”, stelt hij.
Proactiever richting klant
Volgens Ruben van Aarle, oprichter van Taxperience, willen klanten helemaal niet meer voor dit zoekwerk betalen, omdat software deze specifieke arbeid overbodig maakt. Hij wees hierbij op de vele handmatige processen en hoe kantoren nu nog vaak omslachtig omgaan met fiscale vragen. “Dat is kostbaar en kan proactiever richting de klant door je processen te automatiseren.”
Uurtje factuurtje-model
Esther van Doesburg, Chief Innovation Manager van Sdu, ziet dat innovaties in de markt snel gaan, maar zeker nog niet overal. De oorzaak ligt volgens haar in het huidige verdienmodel van veel kantoren: uurtje-factuurtje. “Dat model moet onder de loep. De incentive om te werken aan efficiency is er niet door dit businessmodel.”
Leverage model
Ferdy van Beest, associate professor op Nyenrode Business Universiteit en directeur bij Flynth adviseurs en accountants, is het eens dat de incentive om efficiënter te werken veelal ontbreekt. Desondanks gelooft hij in het Leverage model. “Ondanks inefficiënte werkprocessen kun je als fiscalist veel extra verdienen door een goede teamopbouw. Als senior maak je gebruik van juniors en werkt zo niet voor je eigen 3 ton aan omzet, maar je werkt als team voor een miljoen aan omzet in de portefeuille.”
Bestaanszekerheid
Juridisch datascientist Rens Jansen, werkzaam bij Moonlit, denkt dat fiscalisten nu nog weg kunnen komen met oude business modellen, maar dat ze uiteindelijk mee moeten met de technologische vooruitgang en hun businessmodel op de schop moeten nemen. “De vraag is durven kantoren het voortouw te nemen of gaan ze er straks achteraan hobbelen? Belangrijk hierbij: wat doet jouw keuze om nu een leader of follower te zijn met de bestaanszekerheid van je kantoor?”
Vaste prijzen en slimme workflowsoftware
Bij Visser & Visser is volgens Manager Belastingadviseur Pieter Hoogendijk al jaren geleden een duidelijke keuze gemaakt om een leader in de markt te zijn. De datafiscalist vertelt dat voor iedere klant een vaste prijs geldt voor de aangifte, als zijnde een aanneemsom. Hierdoor wordt aan de fiscalisten een directe prikkel gegeven om efficiënt te werken. “Visser & Visser ondersteunt dit door slimme workflowsoftware, waardoor projecten realtime kunnen worden gevolgd en gemonitord. Ook in de bedrijfscultuur hebben we stappen gezet. Onze aandeelhouders hebben gezegd: we mogen de boot niet missen en ze hebben een eigen IT-tak (Growteq) opgericht. Dankzij innovaties op de werkvloer kunnen wij nu goede stappen zetten.”
Laatste tips
Ferdy van Beest tipte de kijkers nog dat incentives op cross selling kunnen helpen om fiscalisten binnen een kantoor efficiënter en ook meer samen te laten werken. Het panel was het tot slot unaniem eens over het feit dat strategische samenwerkingsverbanden kunnen helpen om sneller te innoveren. En dat geen enkele fiscalist geld moet willen laten liggen of de technologische verandering kan tegenhouden. “Omarm het. Zeker in tijden van arbeidskrapte”, aldus Ruben van Aarle.
Debat terugkijken?
Het complete debat is hier terug te kijken.
Verder praten over innoveren? Neem dan contact op met Sdu. Taxvice is een cloud software-oplossing die jouw adviespraktijk digitaal tranformeert. Fiscale kennis werkproces en klantdata komen bij elkaar. Ook benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen? Kijk op onze website of neem contact op: 070-3789880 of via informatie@sdu.nl
Geef een reactie