De Belastingdienst en UWV constateren regelmatig dat de code invloed verzekeringsplicht onjuist is ingevuld in de aangifte loonheffingen. Een juist gebruik van deze code is erg belangrijk, omdat het van invloed kan zijn op de uitkeringsrechten.
In de aangifte loonheffingen komt het regelmatig voor dat de code invloed verzekeringsplicht wordt ingevuld met code A (‘Echtgenoot of familie van de eigenaar of van de dga’) of code B (‘Vorige eigenaar’), en tegelijkertijd de indicaties voor de werknemersverzekeringen op ‘Ja’ worden gezet. Deze combinatie is onjuist.
Belang van code invloed verzekeringsplicht
De code invloed verzekeringsplicht is een code die bijzondere omstandigheden voor het verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen aangeeft. Het opgeven van deze code is nodig, omdat die van invloed kan zijn op de uitkeringsrechten uit werknemersverzekeringen van de werknemer van de werkgever.
Invullen code A en B
Invulling van code A en B moet alleen als de echtgenoot, het familielid, of de vorige eigenaar, niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen vanwege het ontbreken van een gezagsverhouding. In situaties waarin de werknemer verzekerd is voor de werknemersverzekeringen omdat er wel een gezagsverhouding is, is gebruik van deze codes niet aan de orde.
Voorbeeld
De echtgenoot van de eigenaar van een bedrijf werkt onder dezelfde arbeidsomstandigheden en voorwaarden als het overige personeel. In deze situatie gaat het om de echtgenoot van de eigenaar, maar is deze persoon aan te merken als een reguliere werknemer. Er is sprake van verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen. De indicaties voor de rubrieken ‘verzekerd WAO/IVA/WGA’, ‘verzekerd WW’ en ‘verzekerd ZW’ moeten met ‘Ja’ worden ingevuld. Voor de code invloed verzekeringsplicht betekent dit dat invulling van code A of B niet is toegestaan.
Meer informatie en voorbeelden over dit onderwerp staat in paragraaf 29.4 Handboek Loonheffingen 2023.
Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners, 3 april 2024
Geef een reactie