De Corporate Sustainability Reporting Directive richtlijn brengt een nieuwe rapportageverplichting mee voor beursgenoteerde ondernemingen. Dit kan grote impact hebben op die ondernemingen en op de rol van de accountant en fiscalist binnen die ondernemingen.
De CSRD is een Europese richtlijn die moet worden aangenomen door alle lidstaten. Het legt aan ondernemingen de verplichting op om transparant te zijn over je duurzaamheidsprestaties, over de risico’s en kansen die je als onderneming loopt. Het is onderdeel van een groter pakket.
Criteria CSRD en tijdspad rapportageverplichting
Er zijn 3 soorten ondernemingen die te maken krijgen met de rapportageverplichtingen. Voor eerste categorie beursgenoteerde bedrijven geldt al een rapportageverplichting over het boekjaar 2024. Dat zijn de ondernemingen die eigenlijk ook al moeten voldoen aan de voorloper van de CSRD, de NFRD (non-financial reporting directive). Dat zijn ondernemingen met meer dan 500 werknemers. De tweede categorie betreft alle grote ondernemingen binnen Europa. Die bedrijven moeten voor het eerst rapporteren over verslagjaar 2025. Je bent een grote onderneming als je voldoet aan de grootte-criteria uit de accounting directive. Dus twee van de drie criteria, € 25 miljoen balanstotaal, € 50 miljoen omzet of meer dan 250 werknemers. De derde categorie beursgenoteerde bedrijven die moeten rapporteren zijn alle overige beurgenoteerde bedrijven. Zij moeten voor het eerst over 2026 rapporteren.
Uitdagingen voor beursgenoteerde ondernemingen
Beursgenoteerde ondernemingen krijgen er een behoorlijk pakket aan rapportageverplichtingen bij. Als bedrijf moet je goed nadenken over de waarde die het aspect duurzaamheidsinformatie gaat krijgen. Dus waar ondernemingen voorheen stuurde op financiële prestatie-indicatoren, krijgt nu duurzaamheidsinformatie een waarde die je moet opnemen in je bestuursverslag. Dit bestuursverslag wordt publiekelijk bekendgemaakt onder meer door deponering bij een internationale Kamer van Koophandel.
Tip
Een belangrijke tip voor beursgenoteerde ondernemingen die te maken gaan krijgen met de verplichtingen uit de CSRD is begin zo snel mogelijk met de voorbereiding op de CSRD. Ondernemingen hebben de afgelopen periode al veel voor hun kiezen gehad, zoals corona, de hoge inflatie, hoge energieprijzen en mogelijk nog terugbetaling van NOW. Toch is het belangrijk om nu al te kijken naar het businessmodel van de onderneming en de impact die CSRD op dat businessmodel heeft.
Verhouding belastingrecht tot aspecten duurzaamheid en ESG
David Boekel gaat op Tax Talks in de focusuitzending van februari 2024 verder nog in op de rol van de fiscalist. Hij gaat onder meer in op de vraag hoe het vak belastingrecht zich verhoudt tot de concepten duurzaamheid en ESG.
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Geef een reactie