In een recente uitspraak van hof Den Bosch is geoordeeld dat buitenlandse studenten recht hebben op aftrek van scholingsuitgaven, zelfs als de betaling van het collegegeld plaatsvindt voordat zij in Nederland belastingplichtig zijn.
Een uit India afkomstige man is per 2 september 2016 in Nederland ingeschreven als inwoner in de Basis Registratie Personen. Hij is naar Nederland gekomen om een studie te volgen. Voor de aanvraag van een verblijfsvergunning moest hij vooraf het collegegeld en de kosten van levensonderhoud voor het eerste jaar betalen aan de onderwijsinstelling. Deze betalingen zijn gedaan voordat hij officieel in Nederland belastingplichtig werd.
Het geschil
Bij hof Den Bosch is in geschil of de betalingen van het collegegeld aftrekbaar zijn als scholingskosten.
Betalingen collegegeld zijn een depotstorting
Het hof heeft geoordeeld dat de betalingen aan de onderwijsinstelling als een depotstorting moeten worden beschouwd. Dit betekent dat de man het collegegeld pas verschuldigd is op het moment van definitieve inschrijving. Die inschrijving vond plaats nadat de verblijfsvergunning is afgegeven. Omdat de verrekening van het collegegeld heeft plaatsgevonden toen de man al in Nederland belastingplichtig was, heeft hij recht op aftrek van scholingsuitgaven.
Wet: art. 6.27 en 6.28 Wet IB 2001 (tekst 2016)
Geef een reactie