Met een juridische splitsing kan een herstructurering zowel civielrechtelijk als fiscaal op een gunstige manier tot stand komen. Drs. Mark Nieuweboer bespreekt met mr. Charlotte Fokker in de Tax Talks focusuitzending van februari 2022 de voor- en nadelen van de splitsing en belangrijke valkuilen.
Naast de juridische splitsing zijn er fiscaal nog enkele andere faciliteiten om een herstructurering tot stand te brengen. Denk daarbij aan de fiscale eenheid en de bedrijfsfusieregeling. Bij een fiscale eenheid mag je een ontgaansmotief hebben. Er geldt daarbij geen antimisbruik-eis. Een hele grote beperking is art. 15ai Wet Vpb. Bij verbreking van de fiscale eenheid binnen zes jaar, moet er alsnog worden afgerekend met de fiscus over stille reserves op bedrijfsmiddelen die overgedragen zijn. Bij een splitsing of fusie geldt een minder zware sanctie. In beginsel geldt een vervreemdingsverbod van de aandelen in de verkrijgende vennootschap. Maar bij zakelijke redenen kan de belastingplichtige tegenbewijs leveren. Als de splitsing of fusie niet als hoofddoel heeft het ontgaan of uitstellen van belastingen, dan leidt de splitsing of fusie niet tot een afrekening met de fiscus.
Splitsing en overdrachtsbelasting
Een belangrijke valkuil bij afsplitsingen, is de overdrachtsbelasting. Bij overdracht van vastgoed binnen een concern is het mogelijk dat de verkrijgende vennootschap een onroerendezaaklichaam wordt. De aandeelhouder krijgt dan aandelen in een onroerendezaaklichaam en dat is een belaste verkrijging voor de overdrachtsbelasting. Heb je dat niet in de gaten dan kost je dat 8% overdrachtsbelasting.
In de focusuitzending van Tax Talks behandelt drs. Mark Nieuweboer de splitsingsvrijstelling in de vennootschapsbelasting en overdrachtsbelasting. Daarbij ook aandacht voor het onlangs gewezen arrest (ECLI:NL:HR:22:17). Ook gaat drs. Mark Nieuweboer in op het goedkeurend beleid bij verkrijging van aandelen in een onroerendezaaklichaam na splitsing.
Kijk hier naar een compilatie
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wet: art. 14a Wet Vpb, art. 15 lid 1 sub h WBRV en art. 5c Uitv besl RV
Geef een reactie