In juni 2020 is het pensioenakkoord gesloten. De wet toekomst pensioenen is de uitwerking van dat akkoord. Werkgevers moeten hun pensioenregelingen gaan aanpassen. Die aanpassingen moeten goed en duidelijk worden gecommuniceerd met iedere deelnemer. Werk aan de winkel dus!
De Wet toekomst pensioenen moet op 1 januari 2022 ingaan. Het wetsvoorstel ligt nu ter consultatie. Er komt een overgangsregime tot 2026, dus vanaf 2022 mag je de nieuwe wettelijke regeling toepassen en vanaf 2026 moet je de nieuwe wet toepassen. Nu het kabinet is gevallen is, is het de vraag of de wet op tijd wordt aangenomen. Zo niet, dan wordt het een jaartje later.
Afschaffing doorsneepremie
Belangrijk onderdeel van de Wet toekomst pensioenen is de afschaffing van de zogeheten doorsneepremie. Vanaf de nieuwe wet geldt dat wat iemand voor het pensioen betaalt, ten goede komt aan zijn eigen pensioenregeling. Het pensioenkapitaal wordt wel collectief beheerd. Als je met pensioen gaat is de omvang van jouw pensioenpot bepalend in plaats van zoals het nu is. Nu betaal je een doorsneepremie en daar krijg je te zijner tijd een pensioenuitkering voor.
Geen pensioenplicht
Hoe zit het nu met de pensioenplicht? In beginsel hebben we in Nederland geen echte pensioenplicht. Wie werkt bij een onderneming die verplicht is aangesloten bij bijvoorbeeld een bedrijfstakpensioenfonds, is wel verplicht pensioen op te bouwen. Dat is een pensioenplicht die is afgesproken tussen sociale partners en de minister heeft dat verplicht gesteld. Dat blijft zo, er komt ook geen pensioenplicht voor het nabestaandenpensioen of de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de zzp’ers.
Meer informatie
In de focusuitzending op Tax Talks gaat mr. Theo Gommer MPLA CCFP, managing partner Gommer & Partners Pensioen Advocaten, in op belangrijke onderdelen van de Wet toekomst pensioenen. Besproken worden onder meer de gevolgen van de afschaffing van de ‘doorsneepremie’, de compensatie voor oudere werknemers en de overgangsregeling. Ook de mogelijkheid een bedrag ineens op te nemen en de mogelijkheden van een boetevrije RVU komen aan bod.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wetsvoorstellen:
Geef een reactie