Wanneer een dga een kunstwerk ter beschikking stelt aan zijn vennootschap moet hij daarvoor in beginsel een zakelijke gebruiksvergoeding ontvangen. Bij het ter beschikking stellen van kunstwerk is het volgens Rechtbank Gelderland echter zakelijk om een gebruiksvergoeding van nihil overeen te komen.
Een dga was gehuwd in gemeenschap van goederen. Hij hield indirect aandelen in een bv die samen met nog twee andere ondernemers een accountants- en belastingadvieskantoor dreef in de vorm van een maatschap. De dga stelde sinds de jaren 90 van de vorige eeuw kunstwerken ter beschikking aan het accountants- en belastingadvieskantoor. De dga gaf voor het ter beschikking stellen van de kunstwerken telkens een negatief tbs-resultaat aan. De Belastingdienst corrigeerde dit met een hoge gebruiksvergoeding.
Opgewekt vertrouwen
In geschil bij Rechtbank Gelderland is of de inspecteur de aangiften terecht heeft gecorrigeerd met een gebruiksvergoeding. De dga beroept zich op het vertrouwensbeginsel. Vast staat dat de inspecteur jarenlang de aangiften heeft gevolgd. De terbeschikkingstelling van de kunstwerken is bovendien diverse keren onderwerp van discussie geweest. Zo was er een boekenonderzoek in 2003 en een verzoek om informatie voor de aangifte 2008. De gebruiksvergoeding is bij de behandeling van die aangifte uitdrukkelijk aan de orde gesteld. Bij de aangifte 2010 en 2011 zijn opnieuw vragen door de inspecteur gesteld over de inkomsten uit tbs. De rechtbank is daarom van oordeel dat de dga volgens het vertrouwensbeginsel een gebruiksvergoeding van nihil in aanmerking mag nemen. Daar komt bij dat in een artikel in het WFR prof. dr. S.J.C. Hemels en mr. H.K. Nijkamp uitvoerig hebben gemotiveerd dat een gebruiksvergoeding voor het ter beschikking stellen van kunstwerken van nihil zakelijk is. Een gebruiksvergoeding van nihil is daarom niet zo duidelijk in strijd met een juiste wetstoepassing dat de dga niet op nakoming mocht rekenen.
Opzegging opgewekt vertrouwen?
Volgens de inspecteur heeft hij het opgewekte vertrouwen opgezegd. De telefonische mededeling van de inspecteur dat verder moet worden bezien hoe om te gaan met de toepassing van de terbeschikkingstellingsregeling, is volgens de rechtbank echter geen expliciete opzegging. De rechtbank oordeelt verder dat de dga geen afwaarderingsverlies op de kunstwerken kan nemen. Wel kan de dga verkoopverliezen van enkele schilderen op zijn inkomen in mindering brengen.
Meer informatie: Rechtbank Gelderland 5 augustus 2020 (gepubliceerd 11 augustus 2020), ECLI:NL:RBGEL:2020:3929, nrs. AWB 19/364 en 19/4245
Geef een reactie