Door de coronacrisis verkeren veel ondernemingen in financieel zwaar weer. Staat een dga garant voor de schulden van zijn vennootschap dan loopt hij niet alleen het financiële risico dat de financier hem in privé aanspreekt. Ook loopt hij het risico dat het verlies op de borgstelling bij hem niet in box 1 aftrekbaar is.
In de praktijk komt een borgstelling vaak voor. De borgstellingsvergoeding is als resultaat uit overige werkzaamheden belast in box 1 volgens artikel 3.92 Wet IB 2001. Verder is er niets geregeld. In het begin nam de staatssecretaris nog het standpunt in dat het tbs-regime pas begon op het moment dat de dga de regresvordering kreeg. Aangezien op dat moment die vordering niets meer waard was, kon de dga geen verlies nemen. De staatssecretaris kwam uiteindelijk met een goedkeuring waardoor de dga toch verlies kon nemen.
HR: start tbs-regime bij aangaan overeenkomst
De Hoge Raad bepaalde vervolgens in afwijking op het standpunt van de staatssecretaris dat de tbs al aanving op het moment dat de bank de overeenkomst met de financier aanging. Er is dan nog geen echte vordering, maar een soort van voorwaardelijke vordering. Dit is interessant, omdat je dan uiteindelijk het verlies in box 1 kunt nemen en je kunt eerder al een voorziening vormen. Belangrijk hierbij te realiseren is wel dat de borgstelling onder zakelijke voorwaarden moet zijn aangegaan. Als een borgstelling fiscaal onzakelijk is, is het verlies niet aftrekbaar in box 1. In de praktijk zijn de meningen verdeeld over hoe een borgstellingsvergoeding op een onzakelijke borgstelling belast is en of de betaalde borgstellingsvergoeding voor de bv aftrekbaar is.
Meer informatie
In de focusuitzending ‘Dga en onzakelijke borgstelling’ gaat mr. Almer de Beer van Bureau Vaktechniek fiscaal van Grant Thornton, uitgebreid in op de fiscale behandeling van onzakelijke leningen en onzakelijke borgstellingen.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie