Bij schenking of vererving van aandelen in een vennootschap ben je als vervreemder inkomstenbelasting verschuldigd en de verkrijgers zijn schenk- of erfbelasting verschuldigd. Onder voorwaarden is een beroep op een bedrijfsopvolgingsregeling van toepassing. Dan is de vervreemder veel minder inkomstenbelasting verschuldigd en zijn de verkrijgers veel minder schenk- of erfbelasting verschuldigd.
In de inkomstenbelasting is onder voorwaarden een doorschuifregeling van toepassing. In de Successiewet geldt een voorwaardelijke vrijstelling van schenk- of erfbelasting. De toegangspoort tot deze beide faciliteiten is het drijven van een materiële onderneming door de vennootschap. Daarnaast gelden nog andere voorwaarden zoals een dienstbetrekkingseis in de inkomstenbelasting en een bezitseis en voortzettingseis voor de erf- of schenkbelasting.
Kwalificatie vastgoedexploitatie
De Belastingdienst lijkt bij vastgoedexploitatie al snel het standpunt in te nemen dat sprake is van een beleggingsactiviteit. Onlangs hebben mr. drs. Onno Adriaansens en dr. Aad Rozendal bij Gerechtshof Amsterdam een procedure gewonnen. Daarbij kwalificeerde exploitatie van vastgoed wel als het drijven van een materiële onderneming.
Omvang verrichte arbeid aan verhuurd vastgoed
Voor die kwalificatie was de omvang van de extra verrichte werkzaamheden die de verhuurder verrichtte voor de huurder van zeer groot belang. In het verhuurde vastgoed exploiteerde de huurder een hotel. Dit hotel was vroeger van de ouders van de verkrijgers . Daardoor hadden de verkrijgers een bijna emotionele binding met het hotel. Zij verrichtten dan ook diverse hand- en spandiensten voor het hotel.
Meer informatie
In de Focusuitzending ‘BOR en vastgoed van Tax Talks gaan mr. drs. Onno Adriaansens en dr. Aad Rozendal nader in op hun procedure bij Gerechtshof Amsterdam met voor de praktijk enkele belangrijke aandachtspunten voor de toepassing van de BOR bij vastgoedexploitatie.
Klik hier voor een compilatie van de uitzending
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wet: art. 35d SW 1956, art. 3.2, art. 4.17a en 4.17c wet IB 2001
Geef een reactie