Ondernemers die in financiële problemen terecht zijn gekomen, moeten vaak snel en onder hoge druk beslissingen nemen. Vaak heeft die ondernemer te maken met tegenstrijdige belangen van bijvoorbeeld schuldeisers en financiers. Dan is het belangrijk dat de ondernemer weet welke fiscale valkuilen er zijn voordat hij een beslissing neemt.
Met wat voor soort beslissingen krijgt de ondernemer in zwaar weer dan te maken? Vaak is sprake van een cashflow-nood en dat betekent dat de ondernemer in gesprek moet gaan met zijn leveranciers, de verhuurder van de bedrijfsruimte, met banken, werknemers etc. Daarbij krijgt de ondernemer met professionele tegenpartijen te maken.
Wat nu?
Tegelijk moet de ondernemer nadenken over zijn activiteiten. Allerlei vragen komen op. Waar moet ik mee doorgaan? Waar moet ik mee stoppen? Wat is mijn werkkapitaal? Wat kan ik nog vrijmaken? Het kan zijn dat je in een domino-effect terechtkomt. Het achterblijven van één betaling kan tot gevolg hebben dat ook andere schulden direct opeisbaar worden. De ondernemer moet niet alleen ingewikkelde en vaak ook tegenstrijdige beslissingen nemen, maar vooral ook snel beslissingen nemen. Diverse scenario’s zijn daarbij denkbaar. Gaat de ondernemer herstructureren? Gaat hij met schuldeisers praten? Laat hij het op een faillissement aankomen? De ondernemer kan daarbij niet altijd de fiscale gevolgen overzien.
Valkuil bij toepassing kwijtscheldingsregeling
Stel nu dat de ondernemer met de schuldeisers overeenkomt dat hij bepaalde bedrijfsmiddelen of het bedrijfspand verkoopt. Dan is timing erg belangrijk. Het is natuurlijk heel zuur als de ondernemer door toepassing van de kwijtscheldingsregeling eerst zijn verliezen heeft verrekend en in het jaar daarop zijn bedrijfsmiddelen met stille reserves gaat verkopen. Hij realiseert dan de stille reserves of de herinvesteringsreserve valt vrij. Dan heeft de ondernemer geen verliesverrekening meer en moet hij vennootschapsbelasting betalen.
Eerst stille reserves realiseren dan kwijtschelden
Verwacht de ondernemer vrijval van stille reserves? Laat dat dan uiterlijk gebeuren in het jaar van prijsgeven of in het jaar ervoor. De ondernemer moet proberen te voorkomen dat de realisatie van stille reserves plaatsvindt in de jaren na toepassing van de kwijtscheldingsregeling.
Wet: art. 3.13 Wet IB 2001, art. 13b en 13ba Wet Vpb 1969 en art. 29 Wet OB 1968
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Masterclass ondernemer in zwaar weer 7 juli 2020
Voor de één is het nog stilte voor de storm en de ander zit al midden in the perfect storm. Maar één ding hebben ze gemeen: deze moeilijke periode is doorspekt van fiscale, financiele en civielrechtelijke aspecten. Drs. Mark Nieuweboer en mr. drs. Michiel van Eersel bespreken in deze Masterclass de tips en tricks op fiscaal/ financieel vlak voor de adviseur om zijn cliënten door deze moeilijke periode heen te loodsen.
Geef een reactie