Verkrijging van wilsonafhankelijk materiaal voor heffingsdoeleinden is toegestaan. Een inspecteur hoeft bij een genomen informatiebeschikking daarom geen restrictie te formuleren voor het gebruik van wilsonafhankelijke materialen voor sanctiedoeleinden. Wel moet worden voorkomen dat de belastingplichtige meewerkt aan zijn eigen veroordeling.
In 2002 zetten een dga en een compagnon een constructie op waarbij zij gebruikmaakte van valste facturen van een bestaande Zwitserse vennootschap. Aan een door de dga middellijk gehouden bv werden kosten ten laste van de winst geboekt. De hiermee gemoeide bedragen werden overgemaakt naar een Zwitserse bankrekening en vandaaruit naar Zwitserse rekeningen ten name van de dga en zijn compagnon. Zij wilden inkeren, maar de inspecteur ging hier niet mee akkoord.
Wilsonafhankelijk materiaal en ontbreken cautie
In geschil bij Rechtbank Noord-Holland is het ontbreken van de cautie en het gebruik van wilsonafhankelijk materiaal door de inspecteur. Ook in geschil is het beroep op de inkeerregeling en de vergrijpboete. Aan het ontbreken van de cautie en het gebruik van wilsonafhankelijk materiaal verbindt de rechtbank geen gevolgen. Uit de aangeleverde schriftelijke bewijsstukken blijkt al van de gepleegde overtreding. Het ontbreken van de cautie heeft de luchtvracht-bv en haar middellijk aandeelhouder niet in hun belangen geschaad. De informatiebeschikking is geen maatregel waarmee de verstrekking van informatie wordt afgedwongen, zoals bij een dwangsom. Daarom is het niet nodig dat de inspecteur bij de informatiebeschikking een restrictie formuleert voor het gebruik van wilsonafhankelijke informatie voor sanctiedoeleinden.
Te laat ingekeerd
Voor een geldige inkeer is vereist dat de belastingplichtige een beroep daarop doet vóórdat hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de Belastingdienst op de hoogte van het buitenlandse vermogen of inkomen komt. Hier wordt niet aan voldaan. De dga is pas informatie gaan verstrekken over de Zwitserse bankrekening nadat de inspecteur vragen was gaan stellen over de herkomst van het vermogen en verzwegen winst.
Bewust verzwijgen van winst
De rechtbank is van oordeel dat de inspecteur de vergrijpboete terecht heeft opgelegd. Het bewust verzwijgen van winst in aangiften leidt tot opzet waardoor aanslagen tot een te laag bedrag zijn vastgesteld. De rechtbank vermindert nog wel de boeten vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Wet: art. 47, 52a, 67e AWR en art. 67n AWR (tekst 2013)
Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 25 november 2020 (gepubliceerd 19 februari 2021), ECLI:NL:RBNHO:2020:11281, Haa 19/4930 en Haa 19/4931
Geef een reactie