Een inwoner van België die wel premieplichtig in Nederland is, maar niet belastingplichtig heeft geen recht op het inkomstenbelastingdeel van de heffingskortingen.
Een schipper woont in België. In 2016 is hij in loondienst werkzaam op een schip dat vaart onder Nederlandse vlag voor een in Nederland gevestigde werkgever. Het heffingsrecht voor het loon komt toe aan België. De Belastingdienst heeft als premies volksverzekeringen € 9.267 geheven en geen inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft bij de heffingskortingen daarom ook geen rekening gehouden met het inkomstenbelastingdeel van de heffingskortingen.
Geschil bij rechtbank Zeeland-West-Brabant
Bij rechtbank Zeeland-West-Brabant is in geschil of toch recht bestaat op het inkomstenbelastingdeel van de heffingskortingen.
Geen inkomstenbelastingdeel heffingskortingen
Volgens het belastingverdrag tussen Nederland en België (het verdrag) komt het heffingsrecht over het loon toe aan Nederland (art. 15 lid 3 van het verdrag). Volgens het nationale recht is de schipper alleen premieplichtig. Daarom heeft hij volgens de Wet IB 2001 geen recht op het inkomstenbelastingdeel van de heffingskortingen.
Toch recht op inkomstenbelastingdeel heffingskortingen?
De rechtbank onderzoekt vervolgens of dat recht wel aan de schipper toekomt op grond van artikel 26 van het verdrag of op grond van artikel 45 Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). De schipper vergelijkt zijn situatie met die van een inwoner van Nederland met vrijgestelde inkomsten uit het buitenland. De rechter is het daar niet mee eens. Die Nederlandse inwoner is namelijk onderworpen aan inkomstenbelastingheffing. De schipper is niet onderworpen aan Nederlandse belastingheffing. Geen gelijke gevallen dus. Dan is er ook geen sprake van ongerechtvaardigde discriminatie van niet-ingezetenen en hoeft de Nederlandse Belastingdienst geen persoonlijke aftrekken toe te kennen. Er bestaat geen recht op het inkomstenbelastingdeel van de heffingskortingen.
Wet: art. 2.7 lid 1 Wet IB 2001, art. 26 lid 2 Belastingverdrag tussen Nederland en België en art. 45 VWEU
Verdiepingscursus Internationale aspecten loonheffing
Tijdens deze verdiepingscursus zoomt loonheffingenspecialist Jaap Spierenburg in op de internationale aspecten van de loonheffingen. Daarbij onder meer aandacht voor belastingplicht van niet in Nederland wonende werknemers, inhoudingsplicht voor niet in Nederland gevestigde werkgevers, internationale sociale zekerheid, de internationale aspecten van de werkkostenregeling en de 30%-regeling. Ook komen praktische zaken aan de orde die een rol spelen in de loonadministratie voor grensoverschrijdende werknemers en wordt aandacht besteed aan de salary split.
Geef een reactie