Bij uitleg van een testament door een rechter komt het niet alleen aan op een taalkundige interpretatie. Ook moet worden gelet op de verhoudingen die de erflater met het testament kennelijk heeft willen regelen en op de omstandigheden waaronder het testament is gemaakt.
Een man en een vrouw gingen in 2009 een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden aan. De man was eerder gehuwd geweest. Uit dat huwelijk waren twee kinderen geboren. Dat huwelijk was door echtscheiding ontbonden. Op 21 december 2018 overleed de man. In het testament van de man stond dat zijn twee zonen ieder voor gelijke delen erfgenamen waren.
Geldigheid testament
Bij Rechtbank Den Haag vecht de geregistreerde partner van de man het testament aan. Zij stelt dat de zonen geen rechten kunnen ontlenen aan het testament. De rechtbank stelt vast dat het testament in taalkundige zin helder is. Erflater heeft volgens het testament zijn twee kinderen benoemd tot zijn enige erfgenamen. Toch is nadere uitleg van het testament nodig. Daarbij moet in eerste instantie worden gelet op de verhoudingen die de man in zijn testament kennelijk heeft willen regelen en op de omstandigheden waaronder het testament is gemaakt. Pas als dan de tekst van het testament nog onduidelijk is, mag worden gelet op daden of verklaringen van de erflater buiten het testament om.
Uitleg testament
Volgens de rechtbank staat vast dat erflater heeft willen voorkomen dat zijn ex-echtgenote zeggenschap over zijn vermogen zou krijgen. Daarvoor was het niet noodzakelijk om zijn kinderen tot erfgenaam te benoemen. Hij had ook een derde tot erfgenaam kunnen benoemen om dat doel te bereiken. Daar komt bij dat het gebruikelijk is om bij een tweede huwelijk of geregistreerd partnerschap de kinderen uit het eerste huwelijk tot erfgenamen te benoemen. En dus niet te kiezen voor de wettelijke verdeling. Volgens de rechtbank is er daarom geen aanleiding om een andere uitleg aan het testament te geven dat de uitleg die volgens de bewoordingen het meest voor de hand ligt. De erflater heeft zijn kinderen tot enig erfgenamen willen benoemen. Daden of verklaringen buiten het testament om zijn niet meer van belang.
Gevolgen niet aangaan partnerschapsvoorwaarden
Tot slot overweegt de rechtbank nog dat zij zich kan voorstellen dat het wrang voelt voor de geregistreerde partner dat ze ook een deel van de erfenis van haar ouders moet afstaan aan haar stiefzonen. Dat doet echter niets af aan de rechtskracht van het testament van de man. Bij het aangaan van het geregistreerde partnerschap was bekend dat er kinderen waren uit een eerder huwelijk. Toch is er voor gekozen om geen partnerschapsvoorwaarden op te maken. De gevolgen daarvan komen voor rekening van de langstlevende geregistreerde partner.
Wet: art. 4:46 lid 2 BW
Meer informatie: Rechtbank Den Haag 17 februari 2021 (gepubliceerd 11 maart 2021), ECLI:NL:RBDHA:2021:1204, C/09/582415/HA ZA 19-1122
Online basiscursus estate planning
In deze cursus behandelen de docenten alle relevante aspecten van de estate planning (schenking, huwelijkse voorwaarden, testament, internationaal, levensverzekeringen) vanuit zowel een civielrechtelijk als fiscaal perspectief.
Geef een reactie