EU-lidstaten mogen een verlaagd omzetbelastingtarief invoeren op leveringen van bepaalde categorieën producten. Zij zijn daarbij vrij om het verlaagde tarief selectief toe te passen, maar er mag geen strijd zijn met het fiscale neutraliteitsbeginsel.
Een producent produceert en verkoopt een huidverzorgingscrème. In geschil is of de levering hiervan is onderworpen aan het verlaagde omzetbelastingtarief. Volgens de producent is dat het geval. Dit farmaceutische product wordt als medische hulpmiddel verhandeld. Volgens de inspecteur is het algemene tarief van toepassing. Hof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2020:2785, NTFR 2021/1175) heeft de producent in het ongelijk gesteld.
Verlaagd tarief mits geen strijd met fiscaal neutraliteitsbeginsel
In cassatie stelt de Hoge Raad voorop dat EU-lidstaten een verlaagd omzetbelastingtarief mogen invoeren op leveringen van bepaalde categorieën producten. Zij zijn daarbij vrij om het verlaagde tarief selectief toe te passen, tenzij dit in strijd is met het fiscale neutraliteitsbeginsel.
Soortelijke goederen
Of goederen soortgelijk zijn, moet worden beoordeeld vanuit het oogpunt van de gemiddelde consument. Daarbij gaat het erom of de goederen voor de gemiddelde consument uitwisselbaar zijn. Daarvan is sprake als de goederen vergelijkbaar zijn wat betreft hun eigenschappen en gebruik, en als hun verschillen de (aankoop)keuze van die gemiddelde consument niet aanmerkelijk beïnvloeden.
Onderscheid geneesmiddelen en medische hulpmiddelen
Het hof heeft volgens de Hoge Raad terecht geoordeeld dat in de Geneesmiddelenwet kwaliteits- en controlewaarborgen worden gegeven voor geregistreerde, wel of niet op recept verkrijgbare geneesmiddelen. Dat geldt ook voor de oordelen van het hof dat de regelgeving voor de farmaceutische producten van belanghebbende, in vergelijking met de Geneesmiddelenwet minder strenge eisen stelt aan het op de markt brengen van medische hulpmiddelen, zoals de producten van belanghebbende. Voor dergelijke hulpmiddelen gelden minder strenge kwaliteits- en controlewaarborgen. Dat deze wettelijke waarborgen voor de gemiddelde consument kunnen beantwoorden aan verschillende behoeften en dat dit onderscheid voor deze consument bij het maken van een keuze tussen een product mét, en een product zónder die waarborgen, een beslissende factor kan zijn bij de aankoop, heeft het hof eveneens terecht geoordeeld.
Gevolgen onderscheid geneesmiddelen en medische hulpmiddelen
Aangenomen moet worden dat geregistreerde geneesmiddelen zozeer verschillen van medische hulpmiddelen dat het onderscheid tussen deze twee categorieën aanmerkelijke invloed zal hebben op de keuze van de gemiddelde consument tussen vergelijkbare producten, aldus de Hoge Raad. Het hof heeft dan ook terecht beslist dat niet kan worden gezegd dat de producten van de belanghebbende voor de heffing van omzetbelasting uitwisselbaar zijn met geregistreerde geneesmiddelen, ook niet indien deze zonder recept verkrijgbaar zijn. Van een inbreuk op het fiscale neutraliteitsbeginsel is dan ook geen sprake. Hoog tarief is terecht.
In dezelfde zin ook: Hoge Raad 8 september 2023, ECLI:NL:HR:2023:1124, 20/04304
Wet: art. 9 lid 2 onderdeel b Wet OB 1968, Tabel I, post a6 Wet OB 1968
Bron: Hoge Raad 8 september 2023, ECLI:NL:HR:2023:1160, 20/04306
Geef een reactie