Wellicht tegen de verwachting van velen in, heeft de Hoge Raad in het Kerstavondarrest rechtsherstel geboden voor belastingplichtigen met spaargeld. Mr. Bas Jorissen bespreekt met dr. Ruud van den Dool in de focusuitzending van mei 2022 op Tax Talks, het arrest, het geboden rechtsherstel en de toekomst van box 3.
In eerdere arresten oordeelde de Hoge Raad weliswaar dat de vermogensrendementsheffing in strijd was met het EVRM, maar bood geen rechtsherstel. Volgens dr. Ruud van den Dool zijn er waarschijnlijk twee belangrijke redenen waarom de Hoge Raad in het Kerstavondarrest (ECLI:NL:HR:2021:1963) wel rechtsherstel heeft gegeven. De twee redenen zijn:
- In het coalitieakkoord is opgenomen dat het nieuwe regime van box 3 pas vanaf 2025 gaat gelden. Waarschijnlijk vindt de Hoge Raad dat er sneller een wijziging van box 3 moet komen.
- Het systeem dat vanaf 2017 in werking is getreden staat te ver af van de werkelijkheid. Niet alleen is er een forfaitair rendement, ook geldt de fictie dat boven een bepaald vermogen, vermogensbezitters geacht worden te beleggen en een hoog rendement behaald wordt. Dit forfaitaire rendement staat in een te ver verband verwijderd van de werkelijkheid voor met name spaarders.
Vermogensaanwasbelasting
Voor de nieuwe box 3 is Van den Dool, net als de staatssecretaris, voorstander van een vermogensaanwasbelasting. Deze belasting belast de werkelijk genoten inkomsten uit vermogen. Daarnaast is ook de waardeontwikkeling van het vermogen belast. Dat maakt het systeem fiscaal neutraal. Het maakt niet uit hoe men belegt, men is altijd belasting verschuldigd over de werkelijk genoten inkomsten en de waardeontwikkeling van het vermogen.
In de focusuitzending van mei 2022 op Tax Talks bespreken mr. Bas Jorissen en dr. Ruud van den Dool het geboden rechtsherstel naar aanleiding van het Kerstavondarrest en de toekomst van box 3. De rol van inflatie en de eigen woning in het nieuwe box 3-regime wordt ook besproken.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. 30 keer per jaar wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wet: art. 5.2 en 5.3 Wet IB 2001
Geef een reactie