Als de Belastingdienst informatie ontvangt uit het buitenland over aangehouden buitenlandse bankrekeningen, beschikt zij over een nieuw feit. Hierdoor kan de inspecteur navorderen. Bovendien leidt het niet aangeven van de saldi van buitenlandse bankrekeningen tot vergrijpboeten.
Een man heeft (samen met zijn broer) bankrekeningen in Italië. Daarvan heeft hij geen melding gemaakt in zijn aangiften inkomstenbelasting. Op enig moment vraagt de Belastingdienst de man informatie over de Italiaanse bankrekeningen te verschaffen. Omdat de man weigert de gevraagde informatie te overleggen, legt de Belastingdienst navorderingsaanslagen en vergrijpboeten op. De man is het hier niet mee eens en gaat in beroep.
Nieuw feit dat navordering mogelijk maakt
Bij rechtbank Zeeland-West-Brabant zijn de navorderingsaanslagen en vergrijpboeten in geschil. De man stelt dat de Belastingdienst niet kan navorderen, omdat deze niet beschikt over een nieuw feit. De rechtbank stelt vast dat de Belastingdienst informatie heeft ontvangen uit het buitenland over in Italië aangehouden bankrekeningen op naam van de man. Deze informatie vormt het nieuwe feit dat navordering rechtvaardigt. De man stelt verder dat de Belastingdienst in 2004 al op de hoogte moet zijn geweest van zijn buitenlandse banktegoeden. De man verwijst hiervoor naar brieven van de Belastingdienst, gericht aan zijn broer. De rechtbank vindt dat de brieven geen aanknopingspunten bieden voor de stelling dat de Belastingdienst toen al op de hoogte was van de Italiaanse bankrekeningen op naam van de man.
Vergrijpboetes zijn terecht
De vergrijpboetes zijn terecht opgelegd. De man stelt dat de saldi in het buitenland zo laag waren dat ze onder de franchise zouden blijven. Daarom had hij ze niet in de aangifte had opgenomen. Hieruit volgt volgens de rechtbank echter dat het niet opgeven van de saldi een bewuste keuze is geweest van de man. Hij moet zich bewust zijn geweest dat hierdoor te weinig belasting zou worden geheven. Dit vormt een legitieme grondslag voor de vergrijpboete.
Wet: art. 16 AWR, art. 47 AWR, art. 49 AWR en art. 67e AWR
Geef een reactie