Een van de maatregelen in het kader van de Wet arbeidsmarkt in balans is een gedifferentieerde ww-premie naar de aard van het contract. Een lage premie geldt voor een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een vaste omvang.
Per 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. Belangrijkste doel is het ontmoedigen van flexwerken en werkgevers stimuleren werknemers in vaste dienst te nemen. Sinds de laatste jaren is een tendens ontstaan om werknemers niet vast in dienst te nemen. De Wet werk en zekerheid moest deze tendens doorbreken, maar dat is niet echt goed gelukt. De verwachting is dat de WAB werkgevers meer bewust maakt om werknemers in vaste dienst aan te nemen. Een onderneming zal echter toch altijd wel met flexibele arbeidskrachten blijven werken.
Lage ww-premie arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd
Een maatregel die moet bijdragen aan het in vaste dienst nemen van werknemers is de differentiatie van de ww-premie naar aard van het contract. Een werkgever mag een lage ww-premie inhouden van 2,94% voor schriftelijk vastgelegde arbeidscontracten voor onbepaalde tijd met een vaste omvang.
Hoge ww-premie bij opzegging binnen twee maanden
Heeft een werknemer zo’n arbeidscontract? En besluit die werknemer echter binnen twee maanden na het aangaan van de overeenkomst uit dienst te gaan of ontslaat de werkgever de werknemer? Dan is met terugwerkende kracht tot de start van het dienstverband toch de hoge ww-premie verschuldigd van 7,94%.
Extra tijd om overeenkomst schriftelijk vast te leggen
Een praktisch probleem waar werkgevers nu tegenaan kunnen lopen is de schriftelijke vastlegging van arbeidscontracten voor onbepaalde tijd. Is een dergelijk contract niet goed schriftelijk vastgelegd, dan geldt de hoge ww-premie die de werkgever moet inhouden. Het kabinet heeft een coulancemaatregel genomen. Een werkgever heeft tot 1 april 2020 de tijd om voor de schriftelijke vastlegging van arbeidscontracten zorg te dragen. Dit kan heel eenvoudig door een schriftelijk addendum op de arbeidsovereenkomst. Pas op met het aanbieden van een schriftelijke nieuwe arbeidsovereenkomst. Als de werknemer weigert te ondertekenen moet de werkgever toch de hoge ww-premie van 7,94% inhouden.
Meer informatie
Dr. mr. Steven Jellinghaus en mr. Emanuel op het Veld geven in de focusuitzending van Tax Talks ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ voor de praktijk handige tips hoe werkgevers het beste met de WAB kunnen omgaan en wat ondernemingen moeten doen.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans inclusief memorie van toelichting
Geef een reactie