Als vast komt te staan dat een accountant en belastingadviseur een beroepsfout hebben gemaakt, moet de cliënt nog wel aannemelijk maken dat zijn vermogenspositie zonder beroepsfout anders zou zijn uitgevallen dan in de situatie met beroepsfout om een schadevergoeding te kunnen krijgen.
Een accountant en belastingadviseur hebben in augustus 2018 een cliënt geadviseerd over het gelijktrekken van de vermogens van zijn kinderen. Het advies is om dat te doen door te schenken onder last. Op 12 juni 2018 heeft Rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2018:2577) geoordeeld dat bij schenking onder last, over de last direct heffing van inkomstenbelasting plaats heeft over de hoogte van de last. In een tussenvonnis is geoordeeld dat de accountant en belastingadviseur niet hebben gehandeld zoals van een redelijk bekwaam beroepsbeoefenaar mocht worden verwacht. De accountant en belastingadviseur hebben hun zorgplicht geschonden. In beginsel zijn ze schadeplichtig. Maar de vraag is of er een causaal verband is tussen de beroepsfout en het financiële nadeel.
Vier alternatieven voor schenken onder last
Volgens Rechtbank Oost-Brabant zijn er vier alternatieven om de vermogensongelijkheid van de kinderen op te heffen:
- Afzien van vermogensgelijktrekking bij leven. Cliënt heeft aangegeven dat het opheffen van de vermogensongelijkheid tijdens leven zou voorkomen dat er geschillen tussen de kinderen zouden ontstaan na zijn overlijden. Bij vermogensgelijktrekking via testament cumuleert bovendien inkomstenbelasting en erfbelasting.
- Ongelijke schenking aandelen in Participaties bv. Deze mogelijkheid kende een groot aantal nadelen. Deze optie zou een onzekere uitkomst geven naar de toekomst toe. Bovendien zou de dochter bij deze optie meer zeggenschap hebben en meer aanspraak hebben over de winst van de vennootschap dan haar broers.
- Ongelijke schenking Dellin-aandelen. Pas in juli 2019 is komen vast te staan dat voor schenken van deze aandelen de BOR van toepassing is. Daarom was schenking van deze aandelen in augustus 2018 geen reële en concrete optie.
- Jaarlijkse ‘papieren’ schenkingen. Deze schenkingen kosten liquiditeiten. Er is schenkbelasting verschuldigd en de schenker is jaarlijks 6% rente verschuldigd over de schuldig gebleven schenkingen.
Voor alle alternatieven overweegt de rechtbank dat cliënt onvoldoende heeft onderbouwd dat hij voor een van die alternatieven zou hebben gekozen. Het is niet aannemelijk dat cliënt in 2018 een reëel alternatief voor schenken onder last heeft gehad om de vermogensongelijkheid van de kinderen op te heffen. De accountant en belastingadviseurs zijn niet schadeplichtig, er is geen causaal verband.
Wet: art. 7:400 BW
Geef een reactie