Het plaatsen van demonteerbare zonnepanelen op de eigen woning geeft in principe recht op aftrek van de voorbelasting op die zonnepanelen. Rechtbank Gelderland vindt het echter te ver gaan om dan meteen ook een deel van de btw over de woning aftrekbaar te stellen als de woning voor de rest niet dient voor btw-belaste prestaties.
Een man had een koop-aanneemovereenkomst gesloten voor de bouw van een nieuwbouwwoning. Bij de oplevering liet hij zes zonnepanelen op het dak aanbrengen. Deze zonnepanelen waren eenvoudig te demonteren zonder daarbij de woning te beschadigen. De Belastingdienst verleende de man een teruggaaf van btw in verband met de aanschaf van de zonnepanelen. De man meende echter dat hij ook recht had op een teruggaaf van een deel van de btw over de nieuwbouwwoning. Dit deel zou corresponderen met de oppervlakte van het dakdeel waarop de zonnepanelen waren geplaatst in verhouding met de totale oppervlakte.
Geen direct verband
De rechtbank gelooft echter niet dat de man de woning specifiek heeft laten bouwen om energie met zonnepanelen op te wekken. De rechter vindt het logischer dat de woning vooral is bedoeld voor privéwoongenot. De plaatsing van de zonnepanelen tast dit woongenoot niet aan. Er bestaat geen direct verband tussen het tot stand komen van de woning en het leveren van energie. De man mag daarom de btw over de woning zelf niet aftrekken als voorbelasting.
Wet: art. 15 Wet OB 1969
Bron: Rechtbank Gelderland 29 november 2019 (gepubliceerd 2 december 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:5488
Geef een reactie