Jarenlang betaalde Charlene de Carvalho-Heineken dankzij een fiscale sluiproute via Luxemburg en Jersey geen 15 procent maar slechts 2,5 procent dividendbelasting. Dat schrijft NRC op basis van eigen onderzoek.
NRC onderzocht de erfenis van De Carvalho-Heineken, de grootste ooit in Nederland. Het geldspoor voerde naar een belastingparadijs, waar zij haar fortuin afschermt met fiscale constructies. De Carvalho-Heineken is grootaandeelhouder van het Heinekenconcern als enige erfgenaam van Freddy Heineken, die in 2002 overleed. Volgens berekeningen van NRC bedraagt haar vermogen minimaal € 16 miljard.
Bij de belastingontwijking gaat het om dividend dat ze ontvangt van haar aandelen in Heineken. Daarover zou ze 15 procent dividendbelasting moeten afrekenen, maar ze liet de afgelopen jaren honderden miljoenen aan dividend via een brievenbusfirma in Luxemburg naar belastingparadijs Jersey lopen. Daar hoefde ze slechts 2,5 procent belasting te betalen. Dit heeft de Nederlandse schatkist zo’n € 30 miljoen per jaar gekost.
Deze fiscale constructie is per 1 januari dit jaar door het kabinet met een anti-misbruikmaatregel verboden. Nu sluist De Carvalho-Heineken het geld door onder een andere noemer: ‘ terugbetaling van aandelenkapitaal’. Hierdoor betaalt ze helemaal geen dividendbelasting meer.
NRC zocht de constructie uit en liet die analyseren door twee belastingadviseurs, verbonden aan Nederlandse vestigingen van internationale advieskantoren – ze wilden alleen anoniem meewerken. Hun analyse is dat de constructie het mogelijk maakt om het familiebezit belastingvriendelijk door te geven aan haar vijf kinderen, en haar inkomsten (deels) buiten de belastingheffing te houden.
Bron: NRC en NOS, 4 april 2024
Update 5 april
De Belastingdienst moet uitzoeken hoeveel mensen dezelfde belastingconstructie als Charlene de Carvalho-Heineken gebruiken. Dit zei staatssecretaris Van Rij in de Tweede Kamer. “Als mocht blijken dat die maatregel ontdoken wordt door gebruik te maken van een wettelijke mogelijkheid, dan moeten wij stevig nadenken of we daar toch niet met anti-misbruikwetgeving moeten komen”.
Bron: NOS, 5 april 2024
Geef een reactie