In het onlineprogramma Tax Talks gaan mr. Marnix Veldhuijzen en mr. Wesley Boldewijn in op cryptocurrency. Als cryptocurrency fiscaal kwalificeert als ondernemingsvermogen, telt het voor de winstbelasting niet als geld. Dit biedt mogelijkheid tot winstuitstel.
Blockchain is de technologie achter bitcoins en andere vormen van cryptocurrency. Deze technologie biedt de mogelijkheid om zonder banken en andere derden transacties tussen mensen tot stand te laten komen. De heren Veldhuijzen en Boldewijn, partner respectievelijk senior associate van advocatenkantoor Dentons Boekel, zijn ervan overtuigd dat de techniek achter de cryptocurrency de toekomst is. Maar of de huidige digitale valuta blijven voortbestaan, is een andere vraag.
Positie in de inkomstenbelasting
Veldhuijzen legt uit dat de cryptocurrency in handen van natuurlijke personen fiscaal is te vergelijken met beleggen. De belastingplichtige zal zijn digitale munten dus in beginsel moeten opgeven in box 3. Maar een IB-ondernemer die in het kader van zijn onderneming bijvoorbeeld bitcoins ontvangt, kan cryptocurrency misschien wel aanmerken als ondernemingsvermogen. Heeft de ondernemer een uitgebreid systeem waarmee hij meer (digitale) transacties met anderen kan doen, dan is dat reden te meer om aan te nemen dat de bitcoins ondernemingsvermogen zijn. De Belastingdienst erkent cryptocurrency echter niet als geld. Dit standpunt hoeft niet per se nadelig te zijn voor de ondernemer. Als cryptocurrency een algemeen bedrijfsmiddel is of tot de voorraad behoort, zal zij vallen onder de bijbehorende waarderingsregels. Dit betekent ook dat in beginsel uitstel van winstneming mogelijk is.
Meer weten?
Kijk hier alvast naar een deel van de uitzending. De hele focus-uitzending van Tax Talks is binnenkort in uw account beschikbaar.
Bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!
Geef een reactie