Fiscalisten zien in hun werk mogelijkheden om sneller research te doen met meer diepgang dankzij de toepassing van kunstmatige intelligentie. Ook verwachten ze hierdoor hun adviezen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te kunnen maken én beter te kunnen inschatten of een zaak succes heeft of niet. Dit blijkt uit een onderzoek onder honderd fiscalisten tijdens een webinar van Sdu over de toepassing van Artificial Intelligence (A.I.) bij research.
Nulmeting
Opvallend was dat aan het begin van het webinar, dat medio mei 2022 werd gehouden, twee derde van de fiscalisten nog aangaf dat het A.I. moet kunnen begrijpen, voordat het de toepassing vertrouwt. Een derde vertrouwde op voorhand op A.I., omdat de computer meer verbanden herkent dan de mens.
College over A.I.
Tijdens het webinar gaf Roderick Lucas, docent Tax & Technology aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Tilburg University, een college over de verschillen tussen A.I., machinelearning en deep learning. Aan de hand van praktische voorbeelden toonde de assistent-professor hoe je eenvoudig zelf een algoritme maakt in Excel.
Deelnemers zagen bijvoorbeeld een wiskundige formule met hun schoenmaat, lengte en geslacht werd opgebouwd en als algoritme toegepast, waardoor duidelijk werd dat per centimeter lichaamslengte een schoenmaat met een bepaalde waarde toeneemt en schoenmaten dus grotendeels zijn te voorspellen. Lucas stond ook stil bij belangrijke toepassingen van A.I. op stock markten, in teksten en foto’s.
Doorspitten jurisprudentie hoeft niet meer
Florian de Jager, vakredacteur bij NDFR, nam de deelnemers mee in de wereld van de tax technologie. Hij gaf hen zelfs een primeur en toonde hoe Sdu een AI-toepassing in NDFR heeft verwerkt en op dit moment op proef test. “Hoewel het nog een pilot is, zien we nu al dat het werk van fiscalisten hiermee nog efficiënter wordt gemaakt. Het doorspitten van stapels jurisprudentie hoeft niet meer dankzij deze innovatie.”
Vertrouwen na afloop
Direct na het webinar werd opnieuw het vertrouwen in A.I. gemeten bij de deelnemers. Opvallend was dat nagenoeg alle deelnemers na de kennissessie overtuigd waren dat A.I. hen efficiënter laat werken en dat de toepassing ook inspirerend werkt doordat het facetten aanreikt waar de fiscalist zelf niet direct aan dacht. Kunstmatige intelligentie in tax toepassingen helpt volgens de fiscalisten ook betere kwaliteit te leveren. Een minderheid van de fiscalisten meende dat A.I. een voorsprong geeft op de concurrentie.
‘A.I. is een noodzaak’
Bijna 85% van alle deelnemers was ervan overtuigd dat ze over 5 jaar met A.I. werken in hun fiscale praktijk. “Ja, want A.I. is een noodzaak, want de hoeveelheid informatie en werk blijf groeien. Wil je blijven bestaan, dan moet je mee”, gaf de meerderheid aan. Een handvol fiscalisten zag A.I. als een luxe. “Het is een keuze en niet voor ieder kantoor geschikt, noch door iedere klant gewenst.”
Vertrouwen voor de toekomst
Professor Roderick Lucas gaf aan blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. “Door colleges te geven over A.I. kan ik mensen laten zien dat als je het op de juiste manier inzet dat kunstmatige intelligentie onschuldiger is dan dat velen denken. Het sentiment zie je veranderen als je mensen je kennis deelt. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, want vanuit de wetenschap zijn we er ook van overtuigd dat het bijdraagt aan efficiënter en beter werken.”
Van datawarehouse tot artificial intelligence
Op donderdag 23 juni is er een nieuw webinar over Tax Technology. “Dan zoomen we in van datawarehouse tot artificial intelligence. We gaan kijken welke data fiscalisten zoal hebben, hoe je data kunt laten werken, waarom het belangrijk is om data te bundelen en wat je er dan mee kunt en hoe je compliant én proactief tegelijk kunt zijn”, vertelde Evelien Verhage, productmanager NDFR bij Sdu.
Download de whitepaper:
Kunstmatige intelligentie in de fiscale adviespraktijk
Deze whitepaper behandelt de diverse toepassingen van artificial intelligence, duidt hoe een zelflerend algortime eigenlijk wordt opgebouwd en hoe je het gebruikt.
Ook zoomen we in op recente toepassingen van AI, bijvoorbeeld aan de hand van voorbeelden uit NDFR (fiscale researchdatabase van Sdu).
Geef een reactie