De Belastingdienst heeft een nieuw convenant gesloten met de Nederlandse Politie dat ziet op medegebruik van ANPR (Automatic NumberPlate Recognition)-camera’s, zo blijkt uit documenten die naar aanleiding van een Wob-verzoek zijn gepubliceerd.
Het verzamelen, vastleggen en bewaren van de camerabeelden door de Belastingdienst vindt plaats in het kader van de heffing en invordering van rijksbelastingen. De bevoegdheid van de Belastingdienst om camerabeelden te gebruiken, is gebaseerd op art. 11 AwR, dat wil zeggen de autonomie van de inspecteur om op basis van de hem ter beschikking staande feiten/waarnemingen een aanslag op te leggen.
De van de ANPR-camera's ontvangen beelden/gegevens worden door de Belastingdienst gebruikt voor het toezicht op de naleving van fiscale wet- en regelgeving Inzake onder meer:
• Wet op de loonbelasting 1964 (privé gebruik auto);
• Wet Inkomstenbelasting 2001 (o.a. privé gebruik auto);
• Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992;
• Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994;
• Wet belasting zware motorrijtuigen (eurovignet);
• Wet op de omzetbelasting 1968;
• Wet op de vennootschapsbelasting 1969.
Niet alle door de ANPR-camera's vastgelegde gegevens zijn voor de Belastingdienst relevant. Om te voldoen aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit worden de ANPR-gegevens bij de verwerking door de Belastingdienst direct gefilterd op fiscale relevantie. De fiscaal niet relevante gegevens worden direct vernietigd. De gegevens van de ANPR camera's rechtstreeks (in real-time) en zonder opslag via een politieomgeving naar de Belastingdienst omgeving geleid voor verdere verwerking.
Meer informatie: Besluit Wob-verzoek inzake convenant Belastingdienst en Politie over medegebruik anpr-camera’s
Geef een reactie