De Belastingdienst heeft het recht om kopieën te vragen van (de inhoud van) gegevensdragers die voor raadpleging beschikbaar zijn gesteld. Als een belastingplichtige weigert kopieën van fiscaal relevante stukken af te geven, riskeert hij dat hij een informatiebeschikking krijgt opgelegd.
In een zaak voor Hof Den Bosch hield de Belastingdienst een boekenonderzoek bij een man en een paar van zijn vennootschappen. Tijdens dit boekenonderzoek verstrekte de man inzage in een map, maar stond hij de controlerend ambtenaar niet toe daarvan kopieën te maken. Naderhand was de man bereid om wel een deel van de kopieën te verstrekken, maar lang niet van alle stukken waarom de inspecteur had verzocht. De Belastingdienst legde de man daarom een informatiebeschikking op. Voor het hof stelt de inspecteur dat de opgevraagde stukken inzicht kunnen geven in de manier waarop de man het aandelenkapitaal heeft volgestort. Ook kunnen de kopieën duidelijk maken of de vennootschap met dit volgestorte kapitaal een lening van de man heeft overgenomen of afgelost. Dit zou ook weer informatie geven met betrekking tot de eigenwoninglening van de man. Verder kunnen de stukken inzicht geven in werkzaamheden die de man voor zijn B.V. heeft verricht en waarvoor hij een vergoeding had moeten ontvangen. Het hof oordeelt dat de kopieën voldoende relevante informatie bevatten, zodat de fiscus ze kan opvragen. Er is geen sprake van een zogeheten ‘fishing expedition’. De informatiebeschikking is terecht opgelegd.
Wet: art. 47, 49, tweede lid en 52a AWR
Meer weten?
Volg dan de Basiscursus Administratie privépersonen op maandag 28 oktober 2019. Tijdens deze workshop doorloopt drs. Hans Blikslager aan de hand van een administratietool de belangrijkste gebeurtenissen en behandelt daarbij de zaken die moeten worden vastgelegd en hoe deze te administreren. > INFORMATIE EN AANMELDEN
Meer informatie: Hof ‘s-Hertogenbosch 12 april 2019 (gepubliceerd 20 juni 2019), ECLI:NL:GHSHE:2019:1438
Geef een reactie