Het is niet verstandig om op eigen initiatief een vonnis met betrekking tot een rechtshulpverzoek te overhandigen aan de Belastingdienst. Men kan de inspecteur dan niet verwijten dat hij naar aanleiding van dit vonnis nadere vragen stelt en eventueel een informatiebeschikking vaststelt.
Op grond van het zogeheten specialiteitsbeginsel mag een staat die rechtshulp verkrijgt het ontvangen materiaal in beginsel alleen gebruiken voor de in het rechtshulpverzoek genoemde zaak en doeleinden. Dit beginsel vindt zijn oorsprong in het internationale strafrecht. In een zaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden deed een man vergeefs een beroep op het specialiteitsbeginsel. De zaak begon toen de inspecteur hem vragen stelde over een mogelijke rekening in Liechtenstein. De man ontkend persoonlijk zo’n rekening te hebben, maar stelde dat een instelling wel zo’n rekening had. Dit zou de Nederlandse overheid bekend zijn omdat zij een rechtshulpverzoek had ingediend bij Liechtenstein. De rechter had in een vonnis de verstrekking van de gevraagde documenten bevestigd. Daarbij had hij als voorwaarde gesteld dat de overheid deze documenten niet zou gebruiken voor doeleinden waarop de verlening van rechtshulp geen betrekking had. Het Openbaar Ministerie had deze documenten daarom niet verstrekt aan de fiscus.
Vonnis rechtshulpverzoek
Het vonnis zelf viel echter niet onder de voorwaarden voor het verstrekken van de documenten, aldus het hof. De inspecteur had het specialiteitsbeginsel daarom niet geschonden toen hij naar aanleiding van het vonnis nadere vragen stelde. Dat de Hoofdofficier van Justitie daarover een ander standpunt had ingenomen, deed niets af aan deze conclusie. En al zouden de voorwaarden in het vonnis ook betrekking hebben op het vonnis zelf, dan nog had de inspecteur niet onbehoorlijk gehandeld. De man had immers zelf het vonnis ongevraagd verstrekt aan de Belastingdienst. De inspecteur had dan ook rechtsgeldig de informatiebeschikking vastgesteld.
Meer informatie: Hof Arnhem-Leeuwarden, 20 mei 2014 (gepubliceerd 30 mei 2014), ECLI:NL:GHARL:2014:4211
Geef een reactie